Descoperă

Vremea se schimbă iar, după acest weekend. Alina Şerban, ANM: „Nici măcar toamnă cu adevărat nu putem că spune că vine”

Ciclonul polar lovește România! Va fi ger năprasnic. Unde ninge în weekend

De săptămâna viitoare însă, vremea se schimbă iar, astfel că nici măcar toamnă cu adevărat nu putem că spune că vine încă, precizează meteorologii.

„Avem o vreme capricioasă, cu alternanțe termice de la o zi la cealaltă, astfel încât dacă în această dimineață a fost foarte rece, în mod deosebit în centrul țării, acolo unde temperaturile au fost negative, până la -7 grade în depresiuni, chiar și în zona periferică a Capitalei am avut temperaturi ușor negative, până la -2 grade, astăzi vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod normal a avea la această dată.

Astfel că, în partea de sud, de vest, de est a teritoriului, acolo unde maximele vor atinge 15-16-17 grade, iar mâine chiar și mai mult de atât, vorbim de maxime de 19-20 de grade în partea de sud-vest a teritoriului. Acest lucru înseamnă temperaturi cu 8 grade mai mari decât ar trebui să avem la această dată.

Însă un front atmosferic rece va traversa teritoriul țării noastre dinspre vest către est și va determina precipitații, precipitații sub formă de ninsoare în zonele montane, acolo unde a mai nins și zilele trecute și se va depune strat de zăpadă, dar și precipitații specifice anotimpului cald în partea de sud-est a teritoriului.

Acolo vom avea averse însoțite de descărcări electrice și chiar intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vom avea, de altfel, rafale de peste 80-90km/h și în zonele montane, cel mai probabil mâine după-amiază, mâine noapte, iar vântul se va intensifica mâine noapte, duminică, în toată partea de sud, de sud-est a teritoriului.

Acest front atmosferic rece aduce după sine nu numai precipitații, aduce și o masă de aer mai rece.

Dislocuirea celor două mase se va face cu intensificări ale vântului, cu fenomene specifice instabilității atmosferice, dar și cu temperaturi mai scăzut te ce se vor resimți duminică în nordul, în centrul teritoriului, când maximele vor fi de 7-8-9 grade.

În partea de sud, de sud-est, temperaturile rămân mai ridicate de atât, până la 15-16 grade, dar avem alternanțe termice de la o zi la cealaltă.

Nici măcar toamnă cu adevărat nu putem că spune că vine încă, pentru că săptămâna viitoare ne așteptăm din nou la aer cald.

Și în Capitală vorbim de alternanțe termice, mai degrabă la temperaturile minime.

Dacă în această dimineață a fost foarte rece, se mai încălzește ușor, maximele rămân undeva pe la 15-16-17 grade, poate mai scăzute duminică și luni, iar săptămâna viitoare se încălzește din nou.

Foarte probabil ca și în zona Capitalei să avem fenomene de instabilitate atmosferică sâmbătă după-amiază”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM, vineri, la Antena 3 CNN.

Ciclon Polar

România se confruntă cu un ciclon polar de amploare. Începând de astăzi și continuând până duminică, 12 noiembrie 2023, ciclonul va aduce în diverse regiuni ale țării un mix de ploi consistente, averse puternice și rafale de vânt.

Fenomenele meteorologice vor varia în intensitate, existând posibilitatea izolată de furtuni în unele zone, mai ales sâmbătă. În regiunile Banat, Crișana, Maramureș și nord-estul Transilvaniei, se așteaptă cantități semnificative de precipitații, local putând atinge între 20 și 30 de litri pe metru pătrat. În schimb, în sudul și estul României, volumul precipitațiilor se preconizează a fi mai redus.

Zonele montane vor fi de asemenea afectate, cu precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Se estimează că duminică se va forma un strat de zăpadă de câțiva centimetri.

Pe parcursul săptămânii viitoare, condițiile meteo vor rămâne reci și umede, în special în partea nordică a țării. Temperaturile diurne vor atinge abia 10 grade Celsius, iar noaptea se pot forma depuneri de brumă. Pe înălțimile superioare ale Munților Carpați, cu altitudini peste 2000 de metri, sunt așteptate ninsori, conform informațiilor oferite de meteo&radar.

Pe scurt în România, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, ales în Banat și în sud-estul țării, iar local și în sud, în majoritatea regiunilor, vremea va schimba radical.

În toate regiunile, și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare se așteaptă în jumătatea nordică a țării, unde va răci semnificativ. În capitală, un ciclon polar lovește România, iar temperaturile maxime se vor încadra în jur de 16 grade în nord și vor fi mai scăzute în restul țării.

Ciclonul, cu nori învârtiți în nuanțe de alb, gri și albastru închis, acoperă cerul deasupra României. Conturul geografic al României este clar vizibil sub ciclon, evidențiat pentru a se distinge pe fondul ciclonului. Țările înconjurătoare sunt de asemenea vizibile, oferind un context geografic. Această imagine arată impactul dramatic al ciclonului centrat peste România, subliniind forma țării dedesubt.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Meteorologii din România au emis deja prognoza meteo pentru perioada 13 noiembrie – 10 decembrie. Cum va fi vremea, așadar, de Sfântul Andrei, Ziua Națională a României și Moș Nicolae?

Iată toate datele prezentate de specialiştii de la ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie).

Pentru săptămâna 13 noiembrie – 19 noiembrie, temperaturile medii vor fi aproape de cele obișnuite pentru această perioadă în majoritatea țării, cu o ușoară scădere în zonele montane și ușor mai ridicate în extremitatea sudică a țării. Cantitățile de precipitații vor fi mai mari decât media în toată țara, în special în regiunile intracarpatice.
În intervalul 20 noiembrie – 26 noiembrie, media temperaturii aerului va fi similară cu cea normală pentru această perioadă, în toate regiunile. Precipitațiile vor fi în medie apropiate de cele obișnuite pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
În săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie, temperaturile medii vor fi puțin mai ridicate față de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi, în general, conform cu cel normal pentru această perioadă, pe întreg teritoriul țării.
În săptămâna 4 – 10 decembrie, mediile temperaturilor vor fi puțin peste cele obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă