Descoperă

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, marea sărbătoare care precede Floriile. Tradiții, obiceiuri și semnificații

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, este o sărbătoare creștină ortodoxă care precede Floriile și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor (Săptămâna Sfântă).

Această sărbătoare cade în fiecare an în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor și este celebrată pentru a comemora evenimentul biblic al învierii lui Lazăr din Betania de către Isus Hristos, așa cum este relatat în Evanghelia după Ioan (Ioan 11:1-45).

Învierea lui Lazăr

Potrivit Bibliei, Lazăr din Betania, fratele Mariei și al Martei, a fost înviat de Isus Hristos după ce a fost mort timp de patru zile.

Această minune a demonstrat puterea și autoritatea lui Isus ca Fiul lui Dumnezeu și a pregătit terenul pentru evenimentele pascale.

Învierea lui Lazăr este văzută ca un preludiu al Învierii lui Hristos și este o confirmare a credinței creștine în înviere și viață veșnică.

Sărbătoarea Sâmbătei lui Lazăr ne reamintește că Isus este „Învierea și Viața” (Ioan 11:25) și ne pregătește pentru sărbătorirea Patimilor și a Învierii Sale.

Această zi este una de pomenire generală a morților, așa că în Sâmbăta Floriilor se face Sfânta Liturghie și parastase.

De Sâmbăta lui Lazăr se împart colaci, plăcinte, dar tot ce împarți trebuie să fie de post. După ce bucatele au fost sfințite și împărțite, oamenii merg la mormintele celor decedați pentru a aprinde lumânări și a se ruga pentru ei.

Adesea, oamenii aduc crenguțe de salcie, considerate simboluri ale renașterii.

În unele comunități creștine, Sâmbăta lui Lazăr este asociată cu obiceiuri specifice.

În tradițiile românilor, în această zi, femeile obișnuiau să gătească plăcintele lui Lazăr și să le dea de pomană.

MESAJE de FLORII 2024: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare
În sâmbăta lui Lazăr, la sate, femeile nu torceau deloc, pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ pe fuiorul tors.

Totodată, se practică datina Lăzărelului, practică care amintește de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

Alte tradiții de Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii

în zona de sud, se mergea cu Vaiul, care inițial a fost un imn religios.
Tradiția spune că fete împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă.

obiceiul Cântecelor de Paști.

În aceste cântece se povestește despre moartea și învierea lui Lazăr, înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

copiii colindă cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului, apoi merg la fiecare casă, cântă şi urează de bine şi de sănătate;
la sate, pe vremuri, se practicau de Florii și câteva obiceiuri păgâne.
La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari.

În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând, în acest fel, să le crească părul frumos şi bogat.

În alte locuri, oamenii nu se spală pe cap în această zi tocmai ca să nu încărunţească la fel ca pomii în floare.
Este una dintre zilele de pomenire a morților. În această zi se fac parastase în memoria celor dragi, dispăruți dintre noi.

Sâmbăta lui Lazăr este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox și este considerată un moment de pregătire spirituală pentru evenimentele majore ale Săptămânii Sfinte.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă