Nu sunt cârnați, nici crenvurști sunt virșli și foarte populari în Vest și Crișana. Reteța celebrilor cârnăciori se datează încă de pe vremea lui Avram Iancu, iar în funcție de zona se prepară fie cu carne de porc și oaie, fie doar cu vită, fie doar cu carne de capră.
Orașul Brad, din România a devenit celebru după ce o fabrică a luat reteța din strămoși și a început să producă în masă virșli în masă. N-a durat mult, iar odată prezentați la târgurile internaționale comerțurile au început să curgă.
Oamenii obișnuiți din Arad, Hunedoara, Orăștie sau Bihor însă produc acasă virșli de fiecare dată când au ocazia. Gustul lor ușor picant, crocanți după fierbere și mâncați deobicei cu muștar și pâine, îi foarte populari.
Virșli la export în masă din România
Patronul companiei înființate în 2011 spune că exportă o cantitate foarte mare de virșli, dar de asemenea se bazează și pe comenzile locale. Secretul acestor cârnăciori este că se păstreză foarte bine și au un termen mare de valabilitate.
„Facem şi virşli cum se fac, din vită şi oaie şi porc, şi virşli numai din capră 100%. Am ştiut că e concurenţa mai mare, ca în orice domeniu, dar am plecat cu alte gânduri, să facem aşa cum se face acasă, să lucrăm numai cu carne 100%”, spune Cristian Indrieş, producator de virşli.
Cristian Indrieş, producator de virşli
Rețeta de virșli cea autentică nu poate fi dezvăluită, dar pe internet există o varațiune de rețele pentru a prepara cârnăciori atât de celebri în vestul României.
Cârnăciorii se servesc atât la mesele festive, cât și pe post de mic dejun sau prânz.
Secretul păstrării lor este congelarea, care nu-i afectează deloc și îi ține mereu proaspeți.
Cei interesați să guste virșli pot comanda de pe internet aceste produse pentru că producătorii și-au dezvoltat magazine online.