Plantele au fost folosite în scopuri medicinale de mii de ani. Oamenii au înțeles că în fiecare lună a anului pot culege și folosi ca remedii naturiste anumite plante pentru a trata diferite afecțiuni.
Luna ianuarie ne oferă o plantă care are efecte vindecătoare, în special atunci când este culeasă la momentul potrivit, chiar dacă ne aflăm în mijlocul iernii.
Este vorba despre vâscul alb, o plantă medicinală plină de proprietăți. În luna ianuarie, se culeg ramurile tinere și frunzele. Boabele vâscului sunt toxice, așa că nu se folosesc.
Care sunt beneficiile vâscului
Vâscul este un semiparazit care crește pe scoarța copacului gazdă și se hrănește cu apa și mineralele acestuia. Planta a fost îndeosebi folosită de popoarele germanice și mai poartă denumirile populare de iarba-druizilor, fuga-dracului, iarba-ţapului şi mătura-vrăjitoarelor.
Acesta se regăsește des pe brazi, stejari, tei sau castani, însă cel mai puțin toxic vâsc este cel care crește pe meri. Deși apariția sa poate să afecteze sănătatea și vigoarea copacilor, ramurile și frunzele de vâsc pot fi folosite ca remediu natural în multe situații.
Spre exemplu, vâscul poate ameliora afecțiunile cardiovasculare, asemenea hipertensiunii arteriale, menținând, astfel, sănătatea aparatului circulator.
Vâscul se folosește în cantități mici, iar unul dintre beneficiile sale este conținutul de viscotoxină care acționează împotriva tumorilor.
Acesta este folosit și pentru tratarea afecțiunilor pulmonare, asemenea tusei convulsive sau spasmodice.
Rețetă – macercat de vâsc
Este important de menționat încă o dată că nu se folosesc fructele vâscului, acestea fiind toxice. Se pot folosi, în schimb, frunzele sau ramurile tinere de vâsc.
Pentru macerat, se folosesc 2-3 linguri de plantă mărunţită, alături de un sfert de litru de apă. Amestecul se lasă la rece, dar nu la frigider, timp de 8 ore, iar apoi se strecoară.
Lichidul obținut se consumă jumătate înainte de masa de dimineață și jumătate după micul dejun, repetând acțiunea și la cină, timp de două, maxim trei săptămâni.
Rădăcina de tătăneasă, o altă plantă care se poate recolta în Ianuarie
Rădăcina de tătăneasă este o plantă care se folosește doar în uz extern. Cu ajutorul acesteia se pot obține unguente benefice în tratarea rănilor, ulcerelor varicoase, fracturilor și leziunilor provocate de sport.
Cu ajutorul ei se pot obține cataplasme sau unguente. Rădăcina de tătăneasă poate fi găsită de-a lungul apelor, pe câmpii și șanțuri umede și de-a lungul șanțurilor.