Mai multe studii arată că uleiul esențial dintr-o plantă medicinală comună are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatorii surprinzător de puternice.

Cercetări recente au arătat chiar că uleiul esențial este excelent pentru a reduce durerea într-o varietate de afecțiuni, atât infecțioase (dureri de gât), cât și cronice (cum ar fi artrita și durerile articulare).

Este vorba despre cimbru. Poate ați observat că majoritatea șervețelelor dezinfectante și a apelor de gură conțin timol, care este clasificat ca fenol. Nu este o coincidență. Această proprietate a cimbrului este exploatată de multe produse existente. Cu toate acestea, utilizarea sa pentru tratarea diferitelor afecțiuni este mult mai largă.

În medicina populară, efectele cimbrului și ale altor uleiuri esențiale au fost folosite pentru ameliorarea inflamațiilor și a durerii încă din timpuri imemoriale.

Un studiu a constatat că uleiul de cimbru funcționează mai bine decât ibuprofenul
O echipă de cercetători de la Universitatea Babol din Iran a confirmat că cimbrul nu numai că funcționează ca un analgezic puternic, dar ameliorează durerile din timpul menstruației abundente, chiar mai bine decât ibuprofenul.

La studiu au participat 84 de studente universitare care sufereau de menstruație abundentă. Aveau vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Toate au fost diagnosticate cu dismenoree. Această afecțiune se manifestă prin crampe dureroase care pot fi sau nu însoțite de simptome precum amețeli, dureri de cap, greață și dureri de coloană.

Pe de altă parte, dismenoreea secundară înseamnă că cauza durerii este o altă boală.

Cercetătorii menționați mai sus au definit dismenoreea primară ca fiind o afecțiune care apare în decurs de 2 ani de la debutul primei menstruații și care nu este asociată cu dureri în celelalte zile ale ciclului.

Acest lucru are sens, deoarece menstruația dureroasă este mai frecventă la femeile tinere în primii câțiva ani de la debutul primei lor perioade menstruale.

Alte beneficii pentru sănătate ale uleiului de cimbru
Antiseptic: Este un antiseptic puternic care protejează împotriva apariției infecțiilor la nivelul rănilor și plăgilor de pe piele. Efectele sale antiseptice sunt atribuite prezenței cariofilenului și a camfenului.

Tonic: întărește inima, sistemul digestiv, sistemul nervos, sistemul circulator, mușchii și pielea.

Crește tensiunea arterială: Este benefic pentru persoanele care suferă de tensiune arterială scăzută. Aceste persoane prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu amețeli și, de asemenea, cu riscul de a-și pierde cunoștința. Cimbrul menține tensiunea arterială în echilibru prin creșterea naturală a acesteia.

Antireumatismale: Uleiul esențial de cimbru rezolvă înfundarea vaselor de sânge și acumularea de acid uric în sânge. Amândoi acești factori provoacă reumatism, gută și artrită. Ca diuretic, facilitează eliminarea substanțelor toxice din organism. Deoarece are proprietăți stimulatoare, crește circulația sângelui.

Alte utilizări
1. Ca diuretic, este benefic în tratamentul infecțiilor vezicii urinare și ale sistemului excretor.

2. Ucide ciupercile de pe unghii.

3. Ucide paraziții.

4. Folosit ca repelent pentru insecte.

5. Se utilizează pentru tratarea vaginitei și a candida (infecție cu drojdie).

6. Se găsește în dezinfectanții naturali pentru mâini.

7. Uleiul diluat sau cimbrul zdrobit este folosit ca prim ajutor în cazul mușcăturilor de insecte.

8. Adăugați uleiul de cimbru la o compresă fierbinte și ușurați durerile de gută, sciatică, dureri musculare, dureri reumatice, dureri cauzate de entorsele de gleznă și dureri cauzate de leziuni sportive.

9. Aplicați ulei de cimbru nediluat pe picioarele dureroase, pe o rană provocată de mușcătura unui animal și pe răni sau erupții cutanate. Asigurați-vă că vă protejați pielea cu o cremă.

10. Folosiți o soluție de 1% în detergentul de rufe, ceea ce îl va face antibacterian.

11. Masajul cu ulei de cimbru pentru stimularea menstruației sau pentru perioadele absente.

12. Folosiți-l ca tonic pentru păr, săpun pentru față sau pentru a trata negii și acneea.

13. Consumul regulat de cimbru crește cantitatea de acid docosahexaenoic (DHA) din membranele celulare ale inimii, rinichilor și creierului.

14. S-a dovedit științific că timolul, compusul activ din uleiul de cimbru, facilitează vindecarea prin creșterea fluxului sanguin în piele.

15. Timolul protejează grăsimile sănătoase din membranele celulare.

16. Amestecați cimbru cu levănțică, lemn de cedru și rozmarin cu un amestec de uleiuri de semințe de struguri și jojoba pentru a trata alopecia (căderea părului).

Concluzie
Uleiul de cimbru funcționează bine în combinație cu uleiurile de lămâie, lavandă, pin, bergamotă și grapefruit.

Cu toate acestea, nu uitați că uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, așa că aplicați-le întotdeauna picătură cu picătură sau diluați-le cu uleiuri obișnuite (de floarea-soarelui, de măsline, de cocos etc.).

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.