Știri Agricole

Un tânăr din Oradea, proaspăt absolvent de agronomie, vinde „superlegume” crescute în dormitor. Cum a pornit bărbatul afacerea

Un tânăr din Oradea, proaspăt absolvent de agronomie, vinde "superlegume" crescute în dormitor. Cum a pornit bărbatul afacerea
Un tânăr din Oradea, proaspăt absolvent de agronomie, vinde "superlegume" crescute în dormitor. Cum a pornit bărbatul afacerea

Un tânăr absolvent al Facultății de Agronomie din Oradea a dezvoltat o afacere inedită în România. Acesta crește microplante în dormitorul casei și le vinde persoanelor interesate de o viață și o alimentație sănătoasă.

Microplantele au multe vitamine și minerale

Microplantele sunt legumele foarte tinere care nu au ajuns la maturitate, ci sunt recoltate la câteva zile de la germinare. În prezent, microplantele sunt foarte căutate de către oamenii a căror dietă este bazată doar pe legume, având numeroase beneficii pentru organsimul uman.

Tânărul orădean a profitat de această latură a culturii raw vegane care începe să se dezvolte și în România și a dezvoltat o afacere în care vinde microplante crescute chiar la el în dormitor.

Astfel, Rareș Buzaș oferă persoanelor interesate ceapă verde, ridichii, dar și alte legume care sunt gata de consum la doar câteva zile de la germinare. În plus, acesta vinde plante și unor restaurate de specialitate, fie cele raw vegane unde alimentele nu sunt preparate termic, fie cele fine dining.

Acestea sunt plante tinere care se consumă la cel mult zece zile de la plantare, însă nu sunt germenii crescuți la întuneric, cu temperatură și grad de umiditate înalt. Microplantele sunt întreținute ca orice altă plantă.

Rareș Buzaș, în vârstă de doar 23 de ani, este absolvent cu specializarea Agricultură a Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea, iar această idee de afacere i-a ajuns la urechi în mod întâmplător.

Am dat peste o reclamă şi am fost curios să văd ce sunt şi la ce ajută. Am avut o investiţie iniţială destul de mică, circa 1.000 de lei. Am văzut că în Bihor nu există o ofertă, deşi multe restaurante cumpără microplante. Toţi bucătarii cu care am vorbit le iau din magazinele mari, că altă soluţie nu au”, a declarat tânărul, conform ebihoreanul.ro.

Așadar, tânărul s-a hotărât șă-si pornească propria afacere, cu o inventiție mică, însă ambiții mari.

Un tânăr din Oradea, proaspăt absolvent de agronomie, vinde "superlegume" crescute în dormitor. Cum a pornit bărbatul afacerea

Tânărul vinde microplante bio

Hotărât să-și pornească o afacere, tânărul a achiziționat câteva rafturi, becuri pentru a le oferi lumină plantelor, ghivece și turbă. Acesta susține că nu folosește fertilizanți chimici pentru a întreține plantele, așa că acestea sunt bio.

„De fertilizanţi nu au nevoie şi, din ce am văzut eu, nici nu există îngrăşământ pentru ele. Aşadar, verdeţurile sunt şi „bio”…Când am mâncat prima dată microplante de ridichi, am fost surprins. Au un gust foarte puternic. Deşi mănânci doar tulpini şi frunzuliţe, e ca şi cum ai muşca dintr-o ridiche”, a comunicat Rareș Buzaș.

Orădeanului nu i-au plăcut semințele comandate din România, însă a găsit un furnizor din Ungaria. Cu ajutorul acestor semințe, în câteva zile a reușit deja să crească primele microplante. Conform specialiștilor, microplantele nu au numai un gust mai pronunțat decât plantele mature, ci și mai mulți nutrienți.

Fiindcă nu toate plantele pot fi folosite și atunci când nu au ajuns la stadiul final, Rareș oferă clienților săi șase legume: ridichi roşii şi roz, ceapă verde, mazăre, floarea soarelui şi sfeclă.

„Acestea sunt cele mai comune, dar dacă voi avea cerere, pot extinde oferta. Au nevoie de 23-24 de grade, lumină şi apă, dar nu prea multă. Pe timp de noapte au becuri, iar în fiecare zi le pulverizez cu apă. După 5-7 zile – depinde de plante – se pot tăia cu foarfeca şi mânca”, declară tânărul pentru sursa citată.

Tânărul a dezvoltat această afacere din propriul dormitor, neavând un spațiu special pentru creșterea microplantelor. Acesta a ales o cameră care are temperatura constantă.

Rareș se pregătește să-și extindă afacerea, urmând să cultive legume pe terenurile moștenite de la bunicii săi.

„Am studiat Agricultura tocmai pentru că bunicii mei au multe pământuri şi m-am gândit că meseria mi s-ar potrivi. Nu mă văd stând într-un birou. Plus că oamenii tot timpul vor avea nevoie să mănânce!”, comunică orădeanul pentru sursa citată.

În prezent, tânărul vinde un astfel de ghiveci la suma de 5 lei, atât oamenilor, cât și câtorva restaurante de specialitate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.