Dorința de a avea un câine ar putea avea mai multă legătură cu ADN-ul tău, susțin specialiștii. Deținătorii de câini n-ar face astfel de alegeri din pură întâmplare, ci ar fi vorba despre anumite variații genetice.
Deținătorii de câini au o anumită variație genetică
Două echipe de cercetători, una britanică și una suedeză, au colaborat pentru a afla mai multe detalii despre acest subiect și au cercetat moștenirea genetică a iubitorilor de câini cu ajutorul a peste 30.000 de perechi de gemeni suedezi.
Rezultatele, acum publicate în rapoarte științifice de specialitate, au demonstrat că variațiile genetice explică mai mult de jumătate din variațiile nevoii de a deține un câine, implicând, astfel, că alegerea de a avea un câine este influențată de tipologia genetică.
Am fost surprinși să aflăm că tipologia genetică a unei persoane poate avea o influență atât de mare în dorința de a avea un câine. Prin urmare, asemenea descoperiri au o implicare majoră legată de înțelegerea interacțiunilor dintre oameni și câini de-a lungul istoriei și vremurilor moderne.
Deși câinii, dar și alte animale de companie, sunt considerați normali într-o casă, nu se cunosc destul de multe informații despre impactul pe care îl au asupra vieții. Este posibil ca unii oameni să aibă o tendință înnăscută de a iubi animalele de companie, susține un profesor de la Universitatea din Uppsala.
Omologul său de la Universitatea din Liverpool adaugă: „Aceste rezultate sunt importante deoarece sugerează că beneficiile deținerii unui câine raportate în anumite studii pot fi explicate parțial de variațiile genetice ale oamenilor studiați”.
Studiile au fost făcute pe gemeni
Astfel de studii se practică pe gemeni deoarece este mult mai ușor să se stabilească influența genelor și a mediului înconjurător față de comportamentul și natura umană. Cu ajutorul gemenilor identici, care împart întregul genom, dar și al celor neidentici care împart, de obicei, jumătate din variațiile genetice, oamenii de știință pot face comparații.
Studiile cu gemeni nu ne pot spune cu exactitate care sunt genele implicate, dar demonstrează, pentru prima dată, că genetica și mediul înconjurător joacă roluri egale în alegerea de a deține un câine. Următorul pas evident este să descoperim care sunt genele care influențează această decizie și cum sunt legate de caracteristici ale personalității sau alți factori precum alergiile, susține profesorul suedez Patrik Magnusson.
Studiul are, de asemenea, rolul de a descoperi enigmatica istorie a domesticirii câinilor.