Toamna este un moment foarte important pentru îngrijirea corespunzătoare a livezii. După ce fructele au fost recoltate, iar pomii au intrat în repaus vegetal, este esențial să aplicăm tratamente acestora pentru a asigura o recoltă bogată în anul ce vine.
În această perioadă, cei mai periculoși dăunători sunt ciupercile și insectele aflate în stadiul de iernare, iar prin tratamentele aplicate îi vom combate.
Când și cum se aplică tratamente de toamnă
În primul rând, este vital să alegem o zi în care condițiile meteo sunt favorabile pentru aplicarea tratamentelor. Astfel, ziua trebuie să fie călduroasă, însorită, fără vânt și fără precipitații pentru a ne asigura că tratamentele nu vor îngheța.
Tratamentele potrivite vor fi alese în funcție de mai mulți factori. Aceștia sunt: specia, etapa de vegetație, vârsta plantației, condițiile climatice specifice zonei în care se găsește livada, dar și rezerva de boli și dăunători.
Cele mai des utilizate substanțe pentru tratamentele fitosanitare sunt:
- substanțele pe bază de cupru (folosite pentru stropirea albastră): fungicide ca zeamă bordeleză, Champ 77, Alcupral, Cuproxat Flowable
- substanțele pe baza de ulei horticol (folosite în etapele următoare): insecticide ca Nuprid Oil și Confidor Oil.
Specialiștii ne recomandă să nu amestecăm substanțele cuprice cu cele pe bază de ulei horticol. Așadar, după prima stropire albastră, este indicat să faceți o pauză de cel puțin o săptămână până la aplicarea următorului tratament.
Pentru a asigura o îmbăiere completă și eficientă a întregii livezi, este recomandat să folosiți echipamente de pulverizare terestre (pompă de stropit sau atomizor) care au sisteme de agitare a soluției din rezervor.
Echipamentul trebuie clătit bine cu apă după utilizare, având grijă ca substanțele folosite să nu ajungă în sol sau în apă.
Stropirile pomilor fructiferi în timpul toamnei pot fi:
- stropiri “la negru” – se efectuează imediat după căderea frunzelor, combinând sulfatul de cupru cu un insecticid
- stropirea “albastră” – se efectuează în două etape, separat de stropirea la negru, folosind substanțele pe bază de cupru: fungicide ca zeama bordeleza, Champ 77, Alcupral, Cuproxat Flowable.
Lucrări importante de sezon în livadă
Toamna, lucrările încep cu recoltarea și depozitarea fructelor. Fructele rămase în copaci vor consuma din energia necesară copacului de a supraviețui sezonului rece.
De asemenea, este important să îndepărtați fructele căzute pe jos. Acestea pot încuraja dezvoltarea sporilor și pot pune în pericol pomii în anul următor.
Nici frunzele sau ramurile căzute nu sunt mai puțin periculoase. Acestea trebuie eliminate pentru a nu se transforma în focare a agenților patogeni sau ale dăunătorilor.
Fiecare copac trebuie verificat, iar cei uscați trebuie scoși pentru a face loc altora tineri. Până la începutul lunii octombrie, se poate săpa la baza pomilor. Săparea are rolul de a afâna solul și de a combate cotarul brun care depune ouăle toamna.
Tot în această perioadă se recomandă și lucrările de tăiere a pomilor fructiferi, atât cele de curățare, cât și cele de formare. În perioada repausului vegetal se efectuează tăierile de rodire, redirecționând energia pomului către ramurile roditoare.
În luna octombrie se pregătesc puieții care urmează să fie plantați. În cazul în care considerați că este nevoie, puteți înveli scoarța copacilor, apărându-i, astfel, de rozătoare sau de ger și evitând crăpăturile.