Trucuri și sfaturi

Cum se plantează fructele de pădure toamna. Trucuri și sfaturi

Cum se plantează fructele de pădure toamna. Trucuri și sfaturi
Cum se plantează fructele de pădure toamna. Trucuri și sfaturi

Fructele de pădure au un gust delicios, însă sunt și foarte benefice pentru organism. Acestea conțin multe vitamine, minerale și antioxidanți. Astfel, în cazul în care doriți să aveți fructe de pădure în grădină în anul următor, le puteți planta în timpul toamnei.

Ce fructe de pădure poți planta în grădină

Zmeurul

Cum se plantează fructele de pădure toamna. Trucuri și sfaturi

Un arbust foarte rezistent care nu are nevoie de multă îngrijire și care se extinde repede, zmeurul este printre preferații gospodarilor. Nu doar că este un arbust foarte puțin pretențios, însă are rezistență mare la ger.

Zmeura este folosită des, atât în prăjituri sau dulcețuri, cât și consumată ca atare pentru un aport de vitamine. Cel mai bun avantaj al acestui arbust este faptul că, în unele cazuri, poate rodi de două ori pe an.

Afinul

Cum se plantează fructele de pădure toamna. Trucuri și sfaturi

Afinele sunt fructe iubite și de copii, fiind perfecte pentru micul dejun. Sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți, iar gustul acrișor este perfect în deserturile dulci, oferind un constrast minunat.

Tufele de afin au o productivitate mult mai mare în zona de munte, fiind un arbust foarte rezistent la temperaturile mici.

Murul

Cum se plantează fructele de pădure toamna. Trucuri și sfaturi

Murul este un arbust care rezistă foarte bine atât la temperaturi foarte scăzute, cât și la temperaturi foarte înalte. Murele sunt fructe foarte specială, cu un gust dulceag inconfundabil, foarte sănătoase, dar și cu o apariție spectaculoasă.

Coacăzul

Cum se plantează fructele de pădure toamna. Trucuri și sfaturi

Coacăzul este un arbust extrem de ușor de întreținut, recomandat gospodarilor începători. În plus, tufele acestuia abundă în fructe. Spre exemplu, o singură tufă poate produce peste trei kilograme de fructe.

De asemenea, coacăzele sunt foarte sănătoase, fiind disponibile în mai multe soiuri, fie că vorbim de cele roșii, albe sau negre.

Plantarea fructelor de pădure toamna

Specialiștii recomandă plantarea fructelor de pădure în perioada toamnei pentru că, în această perioadă, rădăcinile plantei vor avea ocazia să se înrădăcineze foarte bine până în primăvară.

Astfel, în perioada primăverii, arbuștii vor fi deja pregătiți să facă rod, fiind asigurată deja o producție de fructe. Așadar, în perioada sezonului rece, arbuștii se vor adapta noului mediu.

Pentru a planta arbuștii, trebuie să alegeți o zi cu temperatură moderată, însă într-o perioadă în care există șansa să plouă curând. Așadar, sfârșitul lunii septembrie, început de octombrie este cea mai bună perioadă de plantare.

Pentru plantarea propriu zisă, se face o groapă, peste care se pune puțin îngrășământ natural din gunoi de grajd.

Pentru zmeur, este important locul plantării, așa că alegeți un loc însorit, aerisit și bine drenat și un sol nisipos. Plantarea butașilor se face la adâncime de 20 de centimetri, cu distanță de 50 de centimetri între butași.

Pentru a planta murul, alegeți butași cu spini care sunt mult mai rezistenți la temperaturi scăzute. Murul trebuie plantat într-un loc ferit de vânt și de curent. Butașii se plantează la distanță mare între ei, 1.5 metri pe rând, iar, pe rânduri, distanța trebuie să fie măcar de 2,5 metri.

Adâncimea necesară pentru plantarea murului este de 10 -15 cm, având nevoie de susținere, așadar de instalarea sârmelor pe spalieri. În perioada de vegetație, murul are nevoie să fie tuns pentru a rodi.

Pentru a planta afinul, aveți nevoie de un sol bine drenat și bogat în humus. Atunci când acoperiți groapa unde ați plantat arbustul, completați cu gunoi de grajd. După plantare, udați din abundență butașul. Asemenea murului, afinul are nevoie de lucrări de îngrijire și de tundere.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.