Îngrășămintele, fungicidele și insecticidele bio nu sunt doar mai puțin nocive, ci și mai puțin costisitoare decât produsele chimice pe care le găsim în comerț. În plus, acestea sunt produse des întâlnite în casele și curțile gospodarilor și pot face minuni atunci când sunt folosite corespunzător.
Hreanul, humus de pădure, levănțica
Hreanul
Hreanul poate fi folosit atât ca fungicid, cât și ca insecticid. Acesta poate îndepărta bolile monilioze atunci când este plantat în livezi, în preajma trunchiului. De asemenea, atunci când este plantat printre piersici, previne atacul de bășicare a frunzelor, iar la vișin, atacul de moniloză, prin stropirea cu infuzie.
Pentru prevenție, se folosește ceaiul de hrean. În jumătate de litru de apă, se adaugă o cană de rădăcină de hrean tocat mărunt pentru o zi. După strecuprare, se mai adaugă încă doi litri de apă. Împotriva afidelor, musculițelor albe, omizilor, gândacului de Colorado, se folosesc un sfert de rădăcină de hrean și doi ardei iuți în trei litri de apă clocotită. După o oră, se strecoară și se răcește, iar amestecul poate fi pulverizat pe plante.
Humus de pădure
Humusl de pădure este pământul recoltat din păduri de stejar sau gorun și poate fi folosit atât ca îngrășământ, cât și ca fortifiant. Pământul trebuie mărunțit și cernut, iar apoi se adaugă apă. Cu lichidul rezultatul se stropesc plantele.
Levănțica
Combate rozaceea, păducii frunzelor, ciuperca monilia, gândacul de Colorado. Levănțica este folositoare și pentru a apăra trandafirii de afide.
Menta, mușețelul, oțetul
Menta
Menta poate funcționa ca insecticid, protejând, de exemplu, cultura de varză de fluturele alb. Pentru a crea o infuzie de mentă, folosiți 150 de grame de mentă tocată mărunt în cinci litri de apă clocotită.
Pentru a crea un pulverizant, folosiți o cană de mentă tocată mărunt, o cană de frunze verzi de ceapă și o jumătate de cană de ardei iute. Apoi, puneți toate ingredientele într-un blender cu puțină apă, iar pasta rezultată în patru litri de apă și puțin detergent lichid. O cană din amestec se diluează într-un litru de apă la folosire, împotriva insectelor rozătoare.
Mușețelul
Poate fi folosit ca insecticid și fungicid. Pentru a crea un pulverizator, folosiți o lingură de mușețel sălbatic tocat, o lingură de ceapă verde tocată, o linguriță de virnant tocat, 125 ml apă clocotită, 2-3 picături de șampon. Apa fierbinte se pune peste ierburi, urmând să acoperim vasul și să lăsăm amestecul la uscat. După strecurare, se toarnă într-un recipient, se adaugă șamponul și se stropesc plantele împotriva insectelor devoratoare.
Ca fungicid, se folosesc două căni de apă clocotită peste o jumătate de cană de mușețel. După răcire, se strecoară.
Oțetul
Oțetul funcționează ca fungicid și ierbicid. Contra diverșilor fungi, se folosesc patru litri de apă cu trei linguri de oțet cu 5% aciditate. Ca ierbicid, folosiți o lingură de oțet, o lingură de săpun și patru litri de apă fierbinte. După amestecarea celor trei ingrediente, puneți soluția în stropitoare și udați buruienile cu ea, însă având grijă să nu udați și iarba ornamentală.
Pătrunjelul, piperul, pelinul
Pătrunjelul
Pătrunjelul poate fi utilizat ca insecticid. Acesta se seamănă lângă plantele sensibile la purici. Împotriva furnicilor și a gândacului de Colorado, se folosește un spray format din 150 de grame de pătrunjel proaspăt, tocat mare și cinci litri de apă clocotită. După răcire, se strecoară și se pulverizează direct pe plante.
Piperul
Piperul poate fi folosit împotriva furnicilor, prin împrășierea unui amestec format din 50 g piper măcinat, 50 g usturoi ras, 60 g marar uscat măcinat, în jurul tulpinei plantei. Pentru a forma o soluție pulverizantă, folosiți o căpățână de usturoi, 8 boabe de piper iute, 125 cl de apă, o picătură de șampon natural. Usturoiul, piperul și apa se toacă la blender, apoi se lasă la macerat peste noapte. După strecurare, se adaugă șamponul în pulverizator și se stropesc plantele atunci când plouă, o dată pe săptămână.
Pelinul
Pelinul poate fi utilizat împotriva insectelor, furnicilor și ruginei. Folosiți infuzie împotriva ruginei arbuștilor prin amestecul de o linguriță de plantă uscată și un litru de apă. Împotriva păduchilor, se folosesc 200-300 g de pelin în stare uscată la 10 litri de apă, infuzați jumătate de oră. Împotriva adidelor și omizilor se folosește ceaiul de pelin, preparat astfel: se fierb în doi litri de apă 250 de grame de pelin, alături de o lingură de săpun.
Citește și: Tratamente bio împotriva bolilor și dăunătorilor. Îngrășăminte, fungicide și insecticide – Partea 1
Rozmarinul, sarea, săpunul, socul
Rozmarinul
Rozmarinul poate fi folosit ca insecticid, ca infuzie prin 250 de grame de plantă fără rădăcină și cinci litri de apă fierbinte.
Sarea
Folosită împotriva acarienilor și viermilor de varză, se amestecă două linguri de sare cu patru litri de apă.
Săpunul
Poate fi folosit ca insecticid astfel: o lingură de săpun, dizolvat în 2,5 litri de apă. Cu acest amestec se pulverizează plantele o dată pe săptămână, după ploaie, împotriva purecilor, păduchilor de plante și a limacșilor de seră.
Socul
Ceaiul de frunze de soc poate fi folosit ca fungicid, împotriva afidelor, musculiței morcovului, gândacilor de castraveți, dăunătorilor ce atacă fructele pomilor și rădăcinile acestora. Se prepară astfel: în jumătate de litru de apă, se fierb 250 de grame de frunze de soc. După strecurare, se lasă la răcit. Apoi, se dizolvă o lingură de săpun în jumătate de litru de apă și se adaugă acest amestec peste ceaiul de soc. Amestecul final se stropește peste plante.
Sunătoarea, urzica și usturoiul
Sunătoarea
Fiind folosită ca insecticid, sunătoarea se folosește prin infuzia a 150 de grame de produs proaspăt, tocat mare, în cinci litri de apă fiartă. După răcire, se strecoară și se pulverizează pe plantă.
Urzica
Urzica are multe roluri în grădină, printre care lupta contra insectelor dăunătoare, fertilizant și poate activa compostul. Paraziții animali și vegetali sunt atacți de conținutul ridicat în acid salicilic și acid formic din urzică. Se poate folosi ca soluțue macerată, prin a adăuga un kilogram de urzici tocate la 9 litei de apă. Amestecul trebuie să stea acoperit timp de trei zile. Apoi se strecoară.
Usturoiul
Usturoiul este un aliat important al grădinarilor, având proprietăți antibacteriene, antiafide, antiacariene, luptă împotriva făinării și ruginii și protejează semințele de infecții. Usturoiul poate fi cultivat printre trandafiri pentru a-i proteja de ciuperci, sau între rândurile de mazăre pentru a ține la distanță afidele.
Acesta poate fi folosit ca infuzie, prin adăugarea de 75 g de bulbi la 10 litri de apă. Amestecul poate fi folosit direct pe plante sau sol. Se poate macera, prin a adăuga 100 g de usturoi în 20 ml de ulei timp de o zi. Apoi, se mai pune un litru de apă și 10 ml de săpun. Pentru folosire se dilueaza 1/20.
Poate fi folosit și ca spray, prin folosirea unei căpățâni de usturoi curățată și tocată, alături de un litru de apă caldă. După 4 ore de macerat, amestecul se strecoară, iar plantele afectate de stropesc timp de jumătate de lună, din două în două zile.
Foarte folositoare sfaturi,multumesc foarte mult!