Trucuri și sfaturi

Tradiţii şi superstiţii la culesul viilor. Cea mai bună tehnică de obținere a vinului

Culesul viilor este unul dintre cele mai interesante obiceiuri din țară, care se apropie cu pași repezi. Mai este doar puțin până când vom bea vin și must din propria cultură, dar trebuie să știm că în mai multe zone ale țării se ține cont de mai multe tradiții.

Cele mai importante tradiții la culesul viilor

Se ştie că toată luna septembrie, până la începutul lui octombrie, este dedicată pentru culesul viilor. În acest interval, gospodarii se ocupă de culesul strugurilor și de transformare acestora în must, după care în vin. Se spune că cel mai bine este să culegi via după 14 septembrie, după Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoarea se mai numește și Cârstovul sau Ostrovul viilor, Viniţel ori Viniceriu.

Înainte de a începe culesul, țăranii aduc preotul să sfințească via și chiar și butoaiele în care va fi pus apoi vinul. Se spune că strugurii vor fi bine primiți de Dumnezeu și că vinul va ieși mult mai bun dacă fructele sunt citite. În unele zone, adulții taie ciorchinii, în timp ce copiii adună boabele care rămân pe jos și sunt un fel de ajutoare pentru cei mari.

După cules, seara, oamenii se strâng pe lângă case, în jurul focului, împart struguri de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi și prepară mustul. Se spune că cei care dau de pomană vor avea recoltă și mai bogată în anul care vine.

În unele părți, mai ales în Oltenia, oamenii lasă pe vrej ultimii ciorchini, aceștia fiind „strugurii lui Dumnezeu”. Pentru români, vinul este un alimente important, nelipsit de la cele mai importante petreceri, chiar de la Sfânta Împărtășanie, botezuri, nunți sau înmormântări.

Cum se face corect vinul

În unele zone, strugurii sunt zdroșiți cu picioarele. Se spune că este bine să pui la storcoșit fete mari, de măritat, care să facă vinul mai bun. Acestea se îmbracă în costume populare și se apucă de treabă. Pentru ca vinul să fie unul bun, strugurii trebuie să fie foarte copți și trebuie să adaugi zahăr cât cuprinde, pentru a nu se acri.

De altfel, specialiștii spun că niciodată strugurii culeşi nu trebuie să stea mai mult de opt ore înainte de a fi zdrobiţi. Dacă sunt puși în saci de plastic, nu trebuie să treacă de 4 ore.

În tradiţia populară, mustul se ţine în tescovină 10-12 zile, dar specialiștii spun că trebuie tras după cel mult două zile. Vinul se strecoară printr-un tifon sau filtre speciale, care sunt destul de costisitoare.

You may also like

Comments are closed.