Știri Agricole

Premierul Florin Cîțu cere sancțiuni dure: Parlamentul nu şi-a făcut treaba

Premierul Florin Cîţu a anunţat că a cerut ANSVSA, poliţiei şi ANAF să asigure eficacitatea măsurii suspendării transportului cu animale vii. El a mai transmis că va relua demersurile pentru modificarea legislaţiei în domeniu, explicând că Parlamentul „nu şi-a făcut treaba”.

„Am cerut ANSVSA, poliţiei şi ANAF să asigure eficacitatea măsurii suspendării transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, şi să aplice cele mai aspre sancţiuni, unde este cazul. Pentru că aud că unii nu respectă această măsură, pe care ANSVSA a comunicat-o încă din 29 iulie. Românii trebuie să ştie că nimeni nu e mai presus de lege, iar, în mandatul meu, mă voi asigura că se şi respectă acest principiu fundamental”, a transmis premierul pe Facebook.

El a adăugat că Parlamentul nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte transportul cu animale vii. Aşa că voi relua cu celeritate demersurile necesare pentru a corecta legislaţia în domeniu”, a scris Florin Cîţu, luni pe Facebook.

Organizaţia de protecţia mediului Agent Green a acuzat parlamentarii USR că au blocat, în ultima zi de lucru legea care ar fi aprobat ordonanţa de urgenţă pentru interzicerea exportului cu animale vii măcar pe timpul verii. “Acum este caniculă şi animalele se coc de vii în vapoare şi camioane”, susţin reprezentanţii Agent Green, care consideră că USR se dovedeşte “mai rău decât PSD”. Agenţii de protecţie a mediului au făcut referire la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, care a fost aprobat de Senat în februarie. În Camera Deputaţilor, în 30 iunie, la votul final, nu a fost întrunită însă majoritatea calificată pentru adoptare. Au fost 115 voturi “pentru”, 149 – “contra” şi 25 de abţineri.

ANSVSA – Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a interzis însă săptămâna trecută transporturile de animale de lungă durată. Măsura a fost dispusă în urma temperaturilor foarte ridicate din aceste zile.

Pe 29 iulie, ANSVSA anunţa că „având în vedere faptul că pentru săptămâna în curs şi săptămâna viitoare, în ţara noastră sunt prognozate temperaturi foarte ridicate, maximele urmând să depăşească chiar şi 40° C, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului.”

Această măsură a fost dispusă întrucât, în cazul în care temperaturile exterioare preconizate pe ruta planificată depăşesc 30°C, sistemul de ventilaţie nu este capabil să menţină temperaturile din mijloacele de transport în intervalul 5 – 30°C, cu o marjă de +/- 5°C, prevăzut de dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.

Duminică, 1 august, Animals International România semnala faptul că firmele care fac comerţ cu animale vii ignoră ANSVSA şi îşi continuă afacerile. „Taiba, unul dintre vapooarele morţii a încălcat legislaţia şi interdicţia de export din cauza caniculei. A plecat la prânz, plin ochi cu zeci de mii de mioriţe înghesuite şi netunse din România către Iordania. Vaporul este o vechitură de 43 de ani, fără climatizare şi după ce va străbate Marea Neagră, Marmara, Mediterană, canalul Suez şi Marea Roşie, va ajunge în portul Iordanian Aqaba la temperaturi care despăşesc 40 de grade nu doar la destinaţie dar pe parcursul întregii croaziere infernale.”

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.