Știri Agricole

Se dau bani! Ce domenii din agricultură sunt finanțate în luna august

Se dau bani! Ce domenii din agricultură sunt finanțate în luna august
Se dau bani! Ce domenii din agricultură sunt finanțate în luna august

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat programul finanțărilor din agricultură pentru luna august. De asemenea, s-a comunicat și calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a proiectelor pentru anul 2021.

Domeniile finanțate în august 2021

Începând cu cea de-a doua jumătate a lunii august, se va acorda tinerilor fermieri un sprijin de cel mult 50.000 de euro, atât pentru instalare, cât și pentru dezvoltarea fermelor mici.

De asemenea, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a mai anunțat începutul a primelor sesiuni din acest an finanțate din fonduri europene nerambursabile, disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), începând cu sfârțitul lunii iulie.

Astfel, s-a comunicat dezvoltarea celor două sesiuni pentru fonduri europene alocate României în perioada de tranziție la noua Politică Agricolă comună.

Așadar, pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor sesiunea se desfășoară în perioada 28 iulie – 31 octombrie 2021, iar pentru submăsura 9.1 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, sesiunea se va desfășura în perioada 29 iulie – 29 octombrie 2021.

Se dau bani! Ce domenii din agricultură sunt finanțate în luna august

Sursa: Facebook AFIR

Conform Agrointel.ro, alocarea financiară disponibilă pentru submăsura 17.1 pentru sesiunea din acest an este de 31,2 milioane de euro. Depunerea cererilor de finanțare pentru sectorul vegetal – cultura de toamnă 2020, cultura de primăvară 2021 și sectorul zootehnic (pentru polițele de asigurare încheiate în anul 2021) se realizează continuu, până la epuizarea fondurilor.

Sprijinul nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, iar beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi, comunică sursa citată.

Persoanele intereste de finanțările AFIR pot depune cereri de finanțare pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 28 iulie 2021, ora 09:00.

Sprijin de peste 6 milioane de euro pentru înființarea grupurilor de producători

„Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, însemnând submăsura 9.1, în această sesiune s-au pus la dispoziție fonduri de 6,7 milioane euro.

Beneficirii acestei măsuri pot fi grupurile de producători din sectorul agricol, care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare.

Tot pentru măsura 9.1, mai sunt eligibile grupurile de producători care au obținut recunoaștere atât pentru produse și/ sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1, cât și pentru produse și/ sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1a.

În acest caz, sprijinul se va acorda pe baza valorii producției comercializate (VPC) aferente produselor/ grupelor de produse sprijinite prin submăsura 9.1.

Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul agricol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

Atragem atenția asupra faptului că sprijinul public nerambursabil acordat este de 100% și nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate (VPC) în primii 5 ani de la recunoaștere.

Suma maximă acordată este de 100.000 euro/ an. Acesta se va plăti sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, astfel: Anul I – 10%, Anul II – 8%, Anul III – 6%, Anul IV – 5%,Anul V – 4%.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.