Știri Agricole

Proiect de lege în Noul Cod Penal: conducerea unui tractor neîmatriculat sau fără permis se pedepsește cu închisoarea

Proiect de lege în Noul Cod Penal: conducerea unui tractor neîmatriculat sau fără permis se pedepsește cu închisoarea
Proiect de lege în Noul Cod Penal: conducerea unui tractor neîmatriculat sau fără permis se pedepsește cu închisoarea

Ministerul Justiţiei a lansat, marţi, în dezbatere publică proiectul de lege de modificare a Codului penal, după ce mai multe articole au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României.

Documentul este însoţit de o expunere de motive, în care se arată că, după ce Codul penal a intrat în vigoare în februarie 2014, Curtea Constituţională a admis mai multe excepţii de neconstituţionalitate a unor texte din Cod, astfel încât se impune operarea unor intervenţii legislative prin care să se realizeze punerea în acord cu Constituţia a dispoziţiilor legale declarate neconstituţionale, notează Agerpres.

CCR a pronunţat şi decizii de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate referitoare la unele dispoziţii din legi speciale în materie penală (Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor) şi execuţional penală (Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), decizii care, de asemenea, nu au fost urmate de intervenţii legislative pentru punerea în acord cu Constituţia.

Propuneri de modificare a Codului penal legate de conducerea tractorului

La articolul 334, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. (2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (…) (4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase ori a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    1 Comment

    1. Ce e rau in acest caz .tractorul nu e cum conduci o masina

    Comments are closed.