Casa și Grădină

Calendar agricol august. Cum se pregătesc culturile pentru toamnă

Calendar agricol august. Cum se pregătesc culturile pentru toamnă
Calendar agricol august. Cum se pregătesc culturile pentru toamnă

Luna august, cunoscută și sub numele popular de Augustru, Măselar, Gustar, Secerar, pune în dificultate gospodarii din cauza temperaturilor capricioase. De obicei, în această perioadă, șocurile termice și seceta sunt fenomene de care culturile trebuie protejate.

Ce lucrări se fac în luna august

La câmp, ar fi necesar să se recolteze urgent cerealele păioase, cu scopul de a evita deprecierea cantitativă și calitativă a recoltelor. După recoltare, paiele de pe câmp care nu au fost tocate trebuie parcelate.

De asemenea, buruienile perene asemenea costreiului, mohorului sau pirul trebuie lăsate să creascăm până la înălțimea de 20 – 25 cm, urmând să fie erbicidate.

Mai sunt necesare lucrări de cosit și depozitat plantele furajere (lucernă, trifoi,etc), fără a întârzia. Astfel, se evită obținerea unui fân de proastă calitate.

În perioada 15 august – 15 septembrie, se înființează noile pajiști cultivate în miriștile cerealelor păioase recoltate.

În grădina cu legume, în luna august se mai pot semăna legume care vor fi recoltate în toamnă. Acestea sunt: castraveți, fasole de toamnă, mazăre de toamnă, salată, spanac, ridichii de lună, praz, mărar și pătrunjelul pentru frunze.

După ce legumele se plantează, acestea trebuie constant curățate de buruieni pentru a împiedica apariția bolilor și a dăunătorilor. În scop preventiv, legumele se stropesc cu insecticid și fungicid pentru a nu permite manei să le afecteze, în special după ploile abundente, urmate de soare canicular.

Roșiile rămase pe fir se copilesc și se cârnesc constant. Aceasta este perioada în care se aleg semințele pentru sezonul viitor, iar semințele se depozitează în pungi de hârtie.

Legumele recoltate în luna august

Calendar agricol august. Cum se pregătesc culturile pentru toamnă

În această lună, se recoltează: ardeiul, vinetele, dovleceii, păstârnacul, morcovii, fasolea verde, ceapa și usturoiul. Culturile succesive, asemenea verzei și castraveților de toamnă, se seamănă.

În viticultură, atunci când boabele strugurilor au intrat în pârgă, se efectuează legatul corzilor pe spalieri sau araci și cârnitul corzilor cu înlăturarea ultimei treimi a acestora. Astfel, se vor opri creșterile vegetative și se vor stimula acumularea de zaharuri în boabe și lăstari.

După această lucrare, strugurii vor fi de o calitate mai bună și vor rezista mai bine în sezonul rece.

În pomicultură, terenul se va curăța de buruieni, iar pomii vor fi tratați cu fungicide și insecticide recomandate pentru această perioadă. Lăstarii anuali care cresc vertical se elimină.

Se efectuează tăieri în uscat la cireș și la vișin, având o șansă mai mare și mai bună de cicatrizare decât atunci când se fac tăieri în verde. La cireș se răresc ramurile de semischelet, se elimină ramurile din partea superioară a coroanei, asemenea frunzelor uscate sau afectate de boli.

La vișin se înlocuiesc ramurile plete, dar și cele din interiorul coroanei, cu scopul de a menţine zona de fructificare cât mai aproape de ramurile groase.

 

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.