Trucuri și sfaturi

Când se fac tăierile în verde la pomii fructiferi – lucrări de întreținere în sezonul cald

Când se fac tăierile în verde la pomii fructiferi - lucrări de întreținere în sezonul cald
Când se fac tăierile în verde la pomii fructiferi - lucrări de întreținere în sezonul cald

Tăierile în verde sunt lucrările de întreținere efectuate după ce a început să se formeze coroana pomilor fructiferi. Astfel, aceste lucrări se fac în perioada în care pomii sunt în perioada vegetativă, motiv pentru care necesită o atenție deosebită.

Cel mai important scop al acestor tăieri este legat de poziția pomului și de direcția de creștere. În plus, tăierile în verde ajută la creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a pomilor, dar și la sporirea producției și a calității acesteia.

Când se fac tăierile în verde

Fiind lucrări de întreținere care se efectuează în perioada stării de vegetație a pomului, momentul acestora este extrem de important. Dacă lucrările se fac prea devreme, bunăstarea copacului poate fi afectată. Astfel, perioada optimă a efectuărilor tăierilor în verde este sfârțitul lunii iulie și începutul lunii august.

Aceasta este perioada în care mugurii terminali ai mlădițelor scurte își încetează creșterea, permițând eliminarea crengilor și vegetației bolnave. Dacă aceste operațiuni se fac mai devreme, atunci există șansa ca pomul să nu se mai dezvolte. Asta se întâmplă din cauza scăderii numărului de frunze care duce la micșorarea forței de hrănire a pomului.

Ramurile bolnave vor fi eliminate, asemenea celor îngrămădite care nu mai permit pătrunderea luminii în centrul coroanei. Atunci când pomii sunt bătrâni, este necesară eliminarea ramurilor de la periferia coroanei, tot cu scopul de a lumina centrul acesteia.

Când se fac tăierile în verde la pomii fructiferi - lucrări de întreținere în sezonul cald

În cazul pomilor tineri, aflați în primul an de plantare, nu se efectuează lucrări în verde. Atunci când este necesar, se poate face lucrarea de ciupire a vârfurilor lăstarilor concurenți dacă aceștia au 15 -20 cm.

Trebuie să aveți mare grijă la dezinfectarea uneltelor pe care le folosiți asupra pomilor virozați. Este foarte important ca bolile să nu se transmită de la un pom la altul din cauza unei foarfeci nedezinfectate, spre exemplu.

Alte lucrări de întreținere

Tăierile în verde, efectuate în sezonul cald, pot fi:

Formarea coroanei prin alegerea lăstarilor – aceste lucrări se fac în luna iunie, pe vergile scurtate la 60-80 cm. Pentru a forma coroana în formă de vas, atunci alegeți trei lăstari uniform repartizaţi în jurul trunchiului la 10-12 cm unul de altul. Coroana în formă de vas este potrivită prunilor, caișilor și piersicilor. Pentru coroana în formă de palmetă, se alege un lăstar pentru ax şi doi pe direcţia rândului pentru şarpante.

O altă operațiune este ciupitul lăstarilor, prin care se îndepărtează vârful erbaceu împreună cu 4-5 frunze tinere. Scopul ciupitului este ramnificarea, prin formarea lăstarilor anticipați.

De asemenea, în cazul majorității speciilor, se efectuează rărirea fructelor, îndeosebi la măr, păr și piersic și niciodată la cireș și vișin. Astfel, fructele rămase vor atinge dimensiunile optime, acumulând și mai multe zaharuri și având un gust deosebit.

Tăierile în verde mai presupun următoarele lucrări: tăierea vârfurilor atacate de făinare, a vârfului lăstarilor de cireş atacaţi de păduchii negri, a ramurilor şi a lăstarilor afectaţi de monilioză, de arsura bacteriană, de alte boli şi dăunători.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.