Descoperă

Tradiții și magii populare dedicate zilei de Sâmbătă. De ce se spune că norocul e schimbător în această zi

Tradiții și magii populare dedicate zilei de Sâmbătă. De ce se spune că norocul e schimbător în această zi
Tradiții și magii populare dedicate zilei de Sâmbătă. De ce se spune că norocul e schimbător în această zi

Ziua de Sâmbătă este cunoscută popular ca o zi dedicată celor trecuți în neființă, în care se aduc ofrande prin pomeni. Conform tradiției populare, sâmbăta este o femeie, mai mare cu un ceas ca celelalte zile.

Ce să nu faci în ziua de Sâmbătă

Superstițiile de sâmbătă spun că dacă cineva strănută dimineața, atunci nu o să se termine lucrul început. Tot ce se oferă sâmbăta e pomană, iar ce dai, vei primi pe lumea cealaltă.

Cine coase sâmbătă seara, nu va avea noroc la vite. Sâmbăta nu se mătură și nu se duce gunoiul. De asemenea, se spune că Raiul este deschis sâmbăta, mai ales dimineața, când prind cocoșii a cânta.

Atunci când cântă cocoșul, iadul se închide pentru că demonii nu le suportă cântecul. Sâmbăta nu se văruiește și nu se unge. Dimineața să nu mănânci și să nu mături. Se spune că cine nu mănâncă nimic dimineața, atunci când îngerii cântă, va avea noroc și iubire toată ziua.

Tradiții și magii populare dedicate zilei de Sâmbătă. De ce se spune că norocul e schimbător în această zi

Sâmbătă seara, spune tradiția, nu este bine să dai nimic din casă și nici să arunci afară apa în care au fost spălați copiii. Gura cămășii nu se taie, nu se gurește și nu se urzește.

În această zi nu se taie animale și nu se seamănă grâul pentru că se face ghiu, adică buruiană. Cânepa se seamănă sâmbăta, dar nu atunci când e lună nouă (nici miercurea sau vinerea). Cânepa sămânată marțea atrage viscol și furtuni.

Sâmbăta este o zi dedicată dragostei

Se spune că sâmbăta se postește pentru dușmani și că este o zi dedicată îndrăgostiților. În anumite zone rurale, fetele puneau sâmbătă seara unt la fântână, ca să se uite lumea la ele ca la fântână.

Oamenii care aveau gușă, foloseau un ritual, cu ajutorul unui băț de alun cu care se băteau sâmbătă seara, când toacă popa de vecernie, de trei ori peste gușă, spunând: „Popa toacă, gușa seacă!”.

Tradiția spune că fetele care doreau să se mărite cu un anume băiat, luau, sâmbătă seara, un cuțit, și-l înfingeau în pământ, lângă un colț al casei. Astfel, credința era că flăcăul o va lua de soție.

Dacă începe să plouă sâmbăta, atunci ploaia va ține până sâmbăta următoare. Norocul este schimbător în această zi, așa că trebuie să faci bine sau să dai de pomană. Ca să nu ai ghinion, nu trebuie să începi nimic din ce nu poți termina în aceeași zi.

Rugăciunea de Sâmbătă

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă