Roșiile, deși printre preferatele tuturor în perioada verii, trebuie întreținute în mod corespunzător, de la plantare și până la recoltare. Având nevoie de lumină și de căldură, tomatele trebuie copilite, adică trebuie asigurată eliminarea copililor, a lăstarilor care se dezvoltă la axila frunzelor pentru a nu le permite să sustragă lumina și nutrienții tulpinii principale.
Deși poate părea o acțiune neproductivă, o tufă de roșii cât mai bogată nu garantează și o producție bogată, ci din contră. Grădinarii cu experiență aleg să copilească roșiile pentru ca tulpina să aibă parte de un număr corespunzător de frunze, nici prea multe, însă nici prea puține pentru a nu deregla fotosinteza.
Frunzulițele care trebuie îndepărtate
Frunzele care trebuie îndepărtate sunt cele galbene, ofilite sau îmbătrânite, acesta fiind scopul principal al tăierilor. Așadar, frunzele verzi și sănătoase se păstrează, fiind responsabile pentru hrănirea și respirația plantei, pentru protecția termică în sezonul cald, și pentru păstrarea umidității din sol.
Tomatele din seră, în special, sunt predispuse la atacul bolilor și dăunătorilor din cauza umidității crescute. Primele simptome ale ciupercilor apar, de obicei, pe frunze, așa că cele care au pete trebuie eliminate imediat. Atunci când boala se extinde, întreaga cultură poate fi compromisă.
De asemenea, prin îndepărtarea frunzelor îmbătrânite sau bolnave, planta va avea mai mult aer, un factor atât de necesar unei culturi bogate. Conform specialiștilor, frunzele din partea nordică a plantei nu sunt de folos nici pentru procesul de fotosinteză, nici pentru reglajul termic, așa că pot fi eliminate primele.
În plus, mugurii și frunzele care apar în plin sezon pot fi îndepărtați pentru a nu le permite să folosească din nutrienții și lumina fructelor deja dezvoltate.
În spațiile protejate sunt necesare tăieri atunci când planta este foarte bogată pentru a asigura aerisirea necesară, mai ales când frunzulițele se află în interiorul plantei. Frunzele de mai jos de flori pot, de asemenea, să fie eliminate fără probleme.
Fructele roșii, aproape coapte, au nevoie de lumină, așa că frunzele din jurul acestora pot fi îndepărtate. În schimb, atunci când vine vorba despre fructele verzi, încă necoapte, acestea au nevoie de frunzulițele sănătoase pentru realizarea procesului de fotosinteză.
Momentul optim pentru tăierea frunzulițelor
Înainte de tăierea propriu-zisă, trebuie să țineți cont de câteva reguli foarte importante. Pentru început, plantele se taie folosind o foarfecă de grădină care a fost dezinfectată corespunzător pentru e evita împrăștierea bacteriilor. Tăierile roșiilor se pot face și manual, având grijă să nu eliminați și coaja tulpinii.
Frunzele din partea inferioară se elimină o dată la două, trei săptămâni, începând cu finalul lunii iulie, atunci când planta este deja destul de dezvoltată. În cazul spațiilor protejate, tăierile pot începe și mai devreme, în funcție de stadiul de dezvoltare al plantei. Frunzulițele bolnave sau uscate se îndepărtează imediat.