Casa și Grădină

Tăierea trandafirilor primăvara. Cum se efectuează tăierile corecte la tufe, trandafiri urcători sau de apartament

Tăierea trandafirilor primăvara. Cum se efectuează tăierile corecte la tufe, trandafiri urcători sau de apartament
trandafiri, tăieri, primăvară

Tăierea florilor și a arbuștilor este foarte importantă în perioada primăverii. Trandafirii, în special, au nevoie de un proces de îngrijire special pentru a se dezvolta în mod corespunzător. Primăvara este perioada în care toate tipurile de trandafiri se taie, cea mai importană tăiere fiind cea sanitară, până la țesutul sănătos (verde).

Tăierile de primăvară sunt necesare pentru a îndepărta lăstarii uscați, bătrâni și degerați care consumă din energia trandafirului. De asemenea, tot în această perioadă se face tăierea cosmetică pentru a-i oferi plantei forma dorită. Lăstarii tineri, de la bază, sunt eliminați, iar cei deja formați se taie pentru a stimula înflorirea.

Perioada optimă de tăiere a trandafirilor

Perioada cea mai potrivită pentru lucrprile de tăiere este dependentă de vremea de afară. Astfel, vremea trebuie să fie caldă, iar lăstarii nu trebuie să fie crescuți, doar mugurii. Lamele secătorului trebuie să fie dezinfectate cu permanganat de potasiu. Tăierea trebuie să fie oblică, sub unghi de 45 grade, la 5-7 mm mai sus de mugur, iar tăieturile se ung cu var de grădină. În plus, se recomandă stropirea tufișul, până dă frunze, cu sulfat de cupru.

Trandafirii cățărători

În perioada primăverii, trandafirii cățărători sunt tăiați cu scopul de a stabili forma dorită. Astfel de trandafiri nu necesită neapărat lucrări de tăiere, însă, după câțiva ani, va fi greu să îi acoperiți pentru perioada iernii. Tăierea sanitară este, de asemenea, importantă, urmând să se elimine ramurile dense și aranjarea corespunzătoare a celor rămase pentru a crește orizonatal.

Tufele de trandafiri

Tăierea trandafirilor primăvara. Cum se efectuează tăierile corecte la tufe, trandafiri urcători sau de apartament

Pentru a forma tufa de trandafiri, este recomandat ca lăstarii bătrâni să se taie cât mai aproape de ”inel” și să nu se lase ”trunchi”. Dacă planta este matură, atunci, din cei din 3-5 lăstari puternici, se scurteză până la 3-4 muguri. Ramurile încălecate trebuie eliminate, iar tufa trebuie să rămână cu înălțimea de 10-20 cm.

Tăierile trandafirilor de apartament

Deși este recomandat ca trandafirii de apartament să se taie toamna, nu în perioada primăverii, se pot efectua astfel de lucrări în perioada martie-aprilie când butonale încă nu au răsărit. Totuși aceste lucrări sunt însoțite de câteva condiții de care trebuie să țineți cont.

Prima dintre aceste condiții este legată de lăstarii de anul trecut care se scurtează în așa fel încât pe fiecare ramură să rămână câte 3-4 butoane frumoase. În cazul în care planta nu face destule flori, atunci trebuie reînnoită prin tăieri puternice. Tufa va primi forma dorită, fie că e minge, elipsă, con, iar ramurile slabe, subțiri, deteriorate, uscate și care cresc în interior se elimină.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.