Descoperă

ONG-urile cer acțiuni, nu promisiuni. UE este acuzată că „nu a protejat mările”

ONG-urile cer acțiuni, nu promisiuni. UE este acuzată că „nu a protejat mările”
ONG-urile cer acțiuni, nu promisiuni. UE este acuzată că „nu a protejat mările”

O coaliție de ONG-uri solicită interzicerea urgentă a pescuitului cu plase  de mare adâncime  în zonele marine protejate ale UE, după eșecul statelor membre de a apăra mările.

Interdicția face parte dintr-un plan de acțiune în 10 puncte, menit să „ridice ștacheta” în vederea atingerii obiectivelor în materie de biodiversitate

Ceea ce spun ei nu va fi îndeplinit prin promisiunile actuale, cum ar fi angajamentul de mare vizibilitate de anul trecut al liderilor mondiali în cadrul summitului ONU privind biodiversitatea din New York, de a inversa pierderea de natură până în 2030.

UE este acuzată că „nu a protejat mările”

Grupul afirmă că nu au fost puse în aplicare o serie de legi ale UE pentru protejarea vieții marine, inclusiv o obligație a statelor membre de a obține „o stare ecologică bună” în mări până în 2020, pentru a realiza ecosisteme sănătoase și pentru a introduce o gestionare durabilă a pescuitului, care include Oceana în Europa, Greenpeace și ClipentEarth.

Aceștia avertizează că acest eșec, combinat cu presiunile existente asupra mărilor Europei, inclusiv schimbările climatice, riscă să provoace schimbări ireversibile ale condițiilor ecologice în care omenirea a evoluat și a prosperat.

Apelul în 10 puncte la acțiune, pe care grupul îl va prezenta liderilor UE, deputaților europeni și statelor membre, urmează angajamentul lui Ursula von der Leyen, președintele comisiei Europene, și al multor șefi de stat sau de guvern din UE, de a inversa pierderea biodiversității până în 2030.

Cererea a fost publicată ca răspuns la un proiect de raport al parlamentului European privind strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030. Acest proiect de raport, care va fi prezentat joi Comisiei pentru mediu, își exprimă regretul puternic cu privire la faptul că UE „nu a îndeplinit pe deplin obiectivele strategiei privind biodiversitatea pentru 2020 și nici obiectivele globale privind biodiversitatea Aichi”.

Deși ONG-urile au primit proiectul de raport, aceștia au declarat că nu merge suficient de departe pentru a asigura aplicarea legislației actuale a UE sau pentru a stabili planuri de acțiune pentru a inversa pierderea biodiversității până în 2030.

Rebecca Hubbard, director de program al “Our Fish”, care dorește să pună capăt pescuitului excesiv, a declarat:

„UE nu a reușit să obțină o stare ecologică bună pentru mările UE, iar strategia UE privind biodiversitatea trebuie pusă în aplicare dacă dorim să avem șansa de a o salva – această implementare trebuie să includă cele 10 de puncte de acțiune pe care le avem în raportul nostru.”

Ea a afirmat că UE nu a reușit să pună capăt pescuitului excesiv și să protejeze habitatele marine de pescuitul la mare adâncime folosind plase.

„Ceea ce trebuie cu adevărat să facem este să trecem de la strategii și obiective la acțiune și rezultate. Angajamentele, obiectivele și acordurile naționale sunt importante pentru stabilirea unei direcții, dar dacă vom salva planeta, avem nevoie de acțiune”, spune Rebecca Hubbard.

Planul de acțiune în 10 puncte prevede crearea unei rețele de sanctuare oceanice complet și foarte protejate, care să acopere cel puțin 30 % din oceane până în 2030 și o îmbunătățire drastică a protecției pescuitului. Acesta îndeamnă UE să angajeze resurse pentru a accelera, a pune în aplicare și a pune în aplicare în mod dramatic legislația existentă în vederea protejării vieții marine.

Grupurile solicită, de asemenea, UE să efectueze evaluări ale impactului activităților de pescuit asupra mediului, să stabilească limite de pescuit cu „rezerve de precauție” pentru schimbările climatice și sisteme obligatorii de monitorizare la distanță pentru toate flotele de pescuit. Acesta solicită măsuri de atenuare a capturilor accidentale și de protecție a mării de adâncime, cum ar fi închiderea zonelor sensibile la explorarea hidrocarburilor. Și solicită încetarea subvențiilor dăunătoare pentru pescuit și a controalelor asupra zgomotului subacvatic.

Nicolas Fournier, directorul de campanie pentru protecția mediului marin la Oceana Europe, declară:

„Strategia UE 2030 privind biodiversitatea este solidă în ceea ce privește obiectivele de protecție a mediului marin, însă dorim ca parlamentul European să sporească și mai mult ambiția UE privind biodiversitatea, atât la nivel internațional, pentru a promova 30% din protecția oceanelor, cât și pentru a sprijini tratatul ONU pentru marea liberă, dar și în Europa, pentru a solicita interzicerea tuturor uneltelor de pescuit distructive în interiorul zonelor marine protejate, începând cu traularea la adancime mare.”

Mai puțin de 1% din zonele marine protejate europene sunt complet în afara limitelor pescuitului. Luna trecută, Curtea Europeană de Conturi a avertizat că UE nu a reușit să stopeze pierderea biodiversității marine în apele Europei și să restabilească pescuitul la niveluri sustenabile. În 2019, Agenția Europeană de mediu a constatat „semne de stres la toate nivelurile” și a avertizat că utilizarea actuală și istorică a mărilor Europei „își ia amprenta” asupra ecosistemelor marine

Apelul la acțiune vine la doar câteva zile după avertismente din partea oamenilor de știință internaționali că planeta se confruntă cu un „viitor robust de extincții în masă, în scădere a sănătății și a schimbărilor climatice perturbatoare” care amenință supraviețuirea umană.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă