Știri Agricole

Știri agricole pe scurt: plăți APIA la final de an și COD ANM de vreme rea

Știri agricole pe scurt: plăți APIA la final de an și COD ANM de vreme rea
Știri agricole pe scurt: plăți APIA la final de an și COD ANM de vreme rea

Știri agricole pe scurt 27 decembrie. Care sunt informațiile de interes pentru agricultori, anunțate la final de an. Ce plăți va face APIA chiar în ultima zi a anului pe 31 decembrie. Anunț important de la ANM: cod galben și cod portocaliu de vreme rea. Anunț de la noul Guvern Cîțu pentru agricultori. Află în continuare cele mai importante știri pe scurt.

Plăți APIA termen urgent 31 decembrie 2020

 APIA – termen 31 decembrie: Restanța pentru plata ajutorului de stat acordat pentru secetă, culturile de toamnă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că începând de astăzi, 22 decembrie 2020, Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, efectuează tranșa a doua de plăți către beneficiarii ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.  

Suma totală autorizată la plată estede 79.999.988,31lei, pentru un număr de 27.826 beneficiari.

În conformitate cu prevederile art.11 – (1) din Ordonanța de urgență nr.48/27.08. 2020 resursele financiare necesare implementării schemei de ajutor de stat se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2020 Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare“, titlul 59 „ Alte cheltuieli“, articolul 59.09 „Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamităţi naturale în agricultură“.

Plăți APIA – 31 decembrie: ajutorul de stat la motorină

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice, că a demarat plata aferentă ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantitățile de motorină utilizate în perioadele 01.04. – 30.06.2020 (trimestrul II/2020), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare care urmează a fi plătită este de 176.725.322 lei pentru un număr de 17.540 beneficiari cu cantitățile de motorină determinate cu acciza redusă de 115.835.265,83 litri.

Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru.

Subvenții APIA – termen 31 decembrie:

Plata pentru ajutorul de stat acordat fermelor de bovine care dețin peste 90 de capete animale, afectate de pandemia de COVID-19.

Subvenții APIA – termen 31 decembrie: Acte pentru sprijinul cuplat

Citește informații despre aceste două plăți APIA pe agrointel.ro 

Administrația Națională de Meteorologie anunță COD DE VREME REA

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizare de cod portocaliu pentru astăzi, 27.12.2020, în intervalul orar 14:00 – 20:00, ce vizează intensificări ale vântului ce vor depăși la rafală 120 km/h, viscolind zăpada și determinând scăderea semnificativă a vizibilității pentru zonele montane din județele Prahova, Gorj, Vâlcea, Caraș – Severin, Hunedoara, Dâmbovița,  Argeș, Sibiu, Brașov și Alba.

”Facem apel la conducătorii auto care se deplasează în această perioadă, în special în zonele montane, să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate” este mesajul transmis de CNAIR.

Cod galben de ninsori și viscol în 13 județe din România

ANM a anunțat un Cod galben ninsori moderate cantitativ, viscol intensificări ale vântului pentru 13 judeţe, valabilă de duminică, ora 06:00, până luni, la ora 10:00.

Se anunță vânt puternic cu rafale în general de 80-90 km/h, iar pe creste peste 100-120 km/h, viscolind puternic ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

În zilele de luni (28 decembrie) şi marţi (29 decembrie) vântul va continua să fie tare la munte, mai ales în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, unde va spulbera zăpada, precizează ANM.

Citește și: Cum protejează stratul de zăpada culturile de câmp

Guvernul Cîțu: măsuri de sprijin pentru înființarea noi ferme de îngrășăsare ovine și caprine

Conform noului program de guvernare transmis de MADR, sectorul de creștere ovine și caprine va beneficia de finanțare.

SECTOR OVINE/CAPRINE

România produce cca. 8 milioane de miei pe an, din care disponibile pentru îngrășare și export sunt cca. 3 milioane capete, care s-au exportat în viu. Pentru evitarea problemelor privind transportul animalelor vii și intrarea pe piața UE este necesară îmbunătățirea calității carcaselor.

Pentru sectorul creșterii ovinelor/caprinelor se va urmări:

 îmbunătățirea calității genetice în sensul obținerii unor carcase de calitate superioară, competitive pe piața UE;

 elaborarea de programe de ameliorare în sensul creșterii rezistenței la scrapie.

Măsuri

 înființarea de ferme noi de îngrășare pentru tineretul ovin/caprin (estimat a se realiza 1 milion locuri de cazare);

 creșterea capacității fermelor nou-înființate: minimum 2.000 locuri de cazare – maximum 5.000 de locuri de cazare;

 programe cu costuri eligibile – construcții, echipamente, mijloace de transport:

 program de sprijinire a crescătorilor de ovine pentru producția de carne prin stimularea creșterii calității carcaselor conform sistemului de clasificare EUROP;

 încurajarea asocierii pentru colectarea lânii și înființarea de microunități de procesare a laptelui de oaie și capră;

 măsuri de sprijin pentru achiziția de animale de rasă specializate lapte/carne și material seminal provenit de la animale de rasă specializate lapte/carne.

Buget alocat – 80 de milioane de euro (buget național și FEADR);

Mai multe informații, pe lege5.ro

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.