Descoperă

Tradiţii şi obiceiuri: Ce trebuie să faci de Sfântul Ştefan ca să ai noroc în 2021

Tradiţii şi obiceiuri: Ce trebuie să faci de Sfântul Ştefan ca să ai noroc în 2021
Tradiţii şi obiceiuri: Ce trebuie să faci de Sfântul Ştefan ca să ai noroc în 2021

Ce tradiții se respectă de Sfântul Ștefan? Ce sărbătoare este pe 27 decembrie? De ce este important Sfântul Ștefan? Ce e bine să faci de Sf. Ștefan? Semnificația numelui. Mesaje și urări pentru cei ce poartă numele Ștefan, Ștefania.

Pe 27 decembrie, creştinii duc icoana mucenicul martir Ştefan la biserică, pentru a fi sfinţită, apoi s-o aşeze pe un perete din casă. 
Se spune că Sfântul îi va ajuta pe cei care se luptă cu boala să se însănătoşească, iar pe cei care au conflicte cu oameni orgolioşi îi va îndruma, ca să poată face pace.

Ziua este prielnică, de altfel, pentru împăcare, de aceea, creştinii trebuie să fie blânzi şi prietenoşi, să-şi ierte unii altora greşelile şi să facă numai bine cu gândul, cu vorba şi cu fapta.

Tot în această zi se dă de pomană pentru sufletele celor care au pierit în împrejurări dramatice. Pachetele se împart şi tinerilor care poartă numele primului mucenic Ştefan.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor suferinde, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi. În ziua de 27 decembrie, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie. În tradiţie se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

“În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi”, spun preoţii.

Tot Sfantul Stefan ii ajuta pe cei care au un conflict cu alte persoane sa se impace cu acestea. De asemenea, nu este bine sa te certi cu nimeni in aceasta zi, pentru a nu fi pedepsit cu boli si greutati.

La slujba de Sfantul Stefan sunt pomeniti cei care au murit in imprejurari dramatice si se da de pomana celor care poarta numele sfantului.
Pe 27 decembrie este bine sa daruiesti o candela aprinsa sau o icoana cu Sfantul Stefan pentru sporul casei si pentru sanatatea apropiatilor.
Traditiile difera si in functie de zona.

Astfel, in Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Acestea se fac dintr-un aluat precum cozonacul, se ung cu miere si au forma rotunda, amintind de pietrele cu care a fost ucis Sfantul Stefan.

Sfântul Ştefan a fost unul dintre ucenicii care îl urmau pretutindeni pe Iisus Hristos şi unul dintre cei şapte bărbaţi “plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune” pe care i-au ales apostolii pentru a îndeplini rolul de diaconi (personaje mult mai importante în ierarhia bisericii de pe vremea aceea decât în zilele noastre). Datorită virtuţilor sale, Sfântul Ştefan a fost ridicat la rangul de Arhidiacon (conducător al diaconilor).

Sfântul Ştefan-Cel Încununat este prăznuit în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ştefan se trăgea din Ierusalim şi avea origini iudeice.

De asemenea, Sfântul Ştefan este recunoscut că fiind primul martir creştin care a fost condamnat de către autorităţile iudaice.Sfântul sărbătorit în a treia zi de Crăciun a fost primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos. Pentru credinţa lui a fost ucis cu pietre. În timp ce pietrele îl loveau, Ştefan se ruga pentru cei care le aruncau:

„Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta.“ Sacrificiul lui a dat roade imediat.

Un tânăr care păzea hainele celor ce aruncau cu pietre a fost tulburat de moartea mucenicului. După întâlnirea cu Hristos pe drumul Damascului, tânărul, pe nume Saul, l-a urmat şi a devenit Apostolul Pavel.

SFÂNTUL ŞTEFAN: Semnificaţia numelui

Numele Ştefan provine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununaţi învingătorii.În România, cele mai populare forme sunt Ştefan şi Ştefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fănel, Fănica, Făniţă, Fana, iar uneori, sub influenţă străină, Fanny.

Totodată se folosesc şi diminutivele Ştefanel, Ştefăniţă, sau Ştef(i). Recent, a apărut şi forma feminină Ştefanela.

Mesaje, felicitări și urări de Sfântul Ștefan

„Îți doresc ca firul vieții tale să curgă lin și viața să-ți ofere cel mai frumos destin. La mulți ani, de Sfântul Ștefan!”

„Îți urez ca ziua ta să îți aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranță, iar în lume să găsești numai fericire. La mulți ani!”

„Mult noroc și tot ce-ți doresti. La mulți ani, ŞTEFANIA!” 

„Fie ca SFÂNTUL ŞTEFAN să-ți îndeplinească toate dorințele!” 

„Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor care îți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții, multă sănătate, iar Dumnezeu să îți călăuzească și să orânduiască totul cum este mai bine pentru tine! La mulți ani, ŞTEFAN!” 

„Pregătește-te cu cele mai frumoase mesaje de Sfântul Ștefan pentru toți cei dragi ție care îi poartă numele, pentru frați, colegi și prieteni. O urare și un gând bun le vor face ziua mai frumoasă!”  

„Alege cele mai calde sau vesele mesaje de Sfântul Ștefan să le trimiți tuturor celor care își sărbătoresc ziua de nume pe 27 decembrie. Este praznicul Sf. Ștefan, primul martir al bisericii creștine și unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului.”  

„Cu ocazia sărbătorii numelui, îți dorim cu toții multă sănătate, belșug și spor în toate! La mulți ani, Ștefan/ Ștefania!” 

„Ne gândim cu toți la tine, să fii sănătos și să fii bine! La mulți ani cu sănătate și cu dragoste de frate!” 

„La mulți ani și spor în toate, cu belșug și sănătate! Să trăiești, Ștefan/ Ștefania!” 

„Visele și speranțele de azi să devina realitate, orice cădere un pas înainte, gândul bun și fericirea să te însoțească mereu! La Mulți Ani Ștefan!” „Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Ştefan!”

„Toate gândurile mele sunt la tine Ștefane! Îţi doresc să ai o zi superbă şi să fii înconjurată doar de iubire! La Mulţi Ani!”

„Fiecare rază de soare care ajunge la tine să-ţi aducă succes, fericire şi prosperitate! La mulţi ani!”

„De ziua ce-ți surâde-n prag / Și-i porți frumosul nume / Eu îți doresc tot ce-i mai drag / Și mai frumos pe lume! La mulți ani Ștefane!”

„Cu simple cuvinte / Îți urez fierbinte / Mulți ani înainte! / Ani cu cer senin și noroc deplin / Ani cu porți deschise / Pentru nenumăratele tale vise! / LA MULȚI ANI!”

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă