Evenimentul astronomic va fi marcat, în anul 2022, pe data de 21 iunie, la ora 04:13, fiind considerată cea mai lungă zi din an. Începând cu această dată, lungimea zilei va începe să scadă.
Cât va sta Soarele pe cer de Solstițiu
Aceste evenimente – solstițiul de iarnă și vară, echinocțiul de toamnă și primăvară, prevestesc schimbarea anotimpurilor. Cuvântul solstițiu provine din latină și înseamnă „soare nemișcat”. Această denumire provine de la faptul că axa de rotație a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui, iar incidența Soarelui este cea mai mare asupra uneia dintre emisfere, marcând astfel și cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din an.
Pe data de 21 iunie, Soarele atinge înălțimea maximă în perioada prânzului și este cea mai lungă zi din an în emisfera nordică și cea mai scurtă în cea sudică, datorită mișcării stelei majore.
Așadar, Soarele se află la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52′ deasupra orizontului și va lumina mai mult de jumătate de zi. Pe data de 21 iunie, vom avea lumină timp de 15 ore și 32 de minute, iar noaptea va ține 8 ore și 28 de minute.
Când va pica Solstițiul de vară în următorii ani:
- Solstițiul de vară 2023 – 21 iunie, ora 14.58
- Solstițiul de vară 2024 – 20 iunie, ora 20.51
- Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, ora 2.42
- Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, ora 8.24
- Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, ora 14.11
- Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, 20.02
- Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie, ora 1.48
- Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie, ora 7.31.
Tradiții de Solstițiu
Soarele are o mare importanță spirituală, iar această zi, aflată în plină vară, marchează fertilitatea și abundența. Tocmai de aceea, fiind aproape de sărbătoarea populară a Sânzienelor, cele două evenimente sunt strâns legate de tradiții și superstiții.
În această zi energia pasiunii este mult mai activă, fiind considerată un moment al renașterii, prin încărcarea cu lumină de la Soare. Această perioadă era cunoscută ca fiind propice pentru nunți și petreceri, datorită energiei soarelui.
De asemenea, de Ziua Soarelui energia este una bună, datorită puterii evenimentului de a împlini cele mai aprigi dorințe ascunse.
Unul dintre obiceiurile cunoscute era acela al aurului. Oamenii foloseau o bijuterie prețioasă, pe care o puneau într-un vas rezistent la foc, peste care adăugau plante de leac, de pământ, asemenea cimbrului, rozmarinului, mușețelului, lavandei și sunătorii.
Bijuteria se spăla cu apă curată, în dimineața de Solstițiu, apoi se trecea prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii. Prin foc, bijuteria era purificată, devenind un talisman aducător de noroc și belșug.