Solstițiul de vară este reprezentat de cea mai lungă zi a anului respectiv. Dacă în timpul echinocțiului de primăvară, ziua era egală cu noaptea, în timpul sostițiului de vară soarele rămâne mai mult timp pe cer.
Solstițiul de vară 2022
În 2022, solstițiul de vară va pica pe data de 21 iunie, atunci când soarele se află la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52′ deasupra orizontului și va rămâne pe cer mai mult de 12 ore.
Conform specialiștilor, în 2022, în ziua de 21 iunie vom avea lumină timp de 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va dura doar 8 ore și 28 de minute. Durata luminii în ziua solstițiului depinde de la o țară la alta, în funcție de poziția sa geografică. Spre exemplu, în Vortuka, Rusia, soarele va rămâne în dreptul orizontului pentru aproape o lună și jumătate, de la 30 mai până în data de 14 iulie 2022.
Planeta Pământ se rotește în jurul axei sale o dată pe zi, producând ciclul zilei și al nopții. În același timp, Pământul se mișcă și în jurul Soarelui pe orbita sa, realizând o rotație completă pe parcursul unui an. Acesta este motivul pentru care emisferele Pământului nu sunt luminate de Soare în același timp. Anotimpurile se succedă în fiecare an datorită faptului că axa polilor Pământului nu este în mod constant dreaptă.
Pe 21 iunie 2022, în ziua solstițiului de vară, Soarele va avea o mișcare diurnă pe cercul paralel al Ecuatorului numit Tropicul Racului, aflându-se la o distanță unghiulară față de Ecuatorul ceresc de 67° 52′, iar longitudinea astronomică a Soarelui formează un unghi drept perfect de 90°.
În ziua solstițiului de vară oamenii sunt mai energici și au o imunitate puternică
Conform specialiștilor, în această zi, oamenii au o stare de spirit foarte bună, sunt energici, iar starea noastră de sănătate se îmbunătățește considerabil, datorită creșterii imunității. De asemenea, starea mentală a oamenilor este una extrem de favorabilă, datorită luminii soarelui care are un efect important asupra stării de spirit.
De ce obiceiuri trebuie să ții cont în ziua solstițiului de vară
Fiind o zi de mare importanță astronomică, oamenii au respectat multe tradiții pentru a atrage norocul și belșugul. Încă din cele mai vechi timpuri, ziua solstițiului era una a ritualurilor, în special de către oamenii care venerau Soarele.
În cultura românească, majoritatea tradițiilor erau legate de măritiș sau noroc.
Fetele tinere de la sat țineau un obicei numit Țesutul coroanelor, confecționând coroane din flori și crenguțe pe care le împingeau, apoi, pe un râu. Fata a cărei coroană se ducea cât mai departe pe râu, fără a mai fi vizibilă cu ochiul liber, avea să se căsătorească în acel an. În schimb, dacă una dintre coroane se întorcea mai mal, atunci deținătoarea acesteia trebuia să mai aștepte încă un an până să-și găsească sufletul pereche.
Băieții, în schimb, plecau în cea mai scurtă noapte din an, într-o călătorie inițiatică în pădure, în căutarea unei ferigi înflorite. Cel care o găsea avea noroc toată viața și era binecuvântat de zei prin puterea de a vorbi cu animalele.