În perioada primăverii, lucrările de îngrijire ale gazonului sunt foarte importante. Pentru un rezultat cât mai bun, gazonul necesită îngrijire zilnică, fiind considerat destul de greu de întreținut. Totuși, rezultatul final este spectaculos, mai ales într-o grădină în care există multe flori colorate care să contrasteze verdele crud al gazonului.

Primele lucrări de îngrijire după iarnă

Curățarea și acoperirea găurilor

Primii pași pentru întreținerea gazonului se fac la începutul primăverii și constau în curățarea acestuia. Frunzele, pietrele, crengile și alte elemente care au rămas după iarnă trebuie eliminate cu ajutorul unei greble cu dinți ascuțiți.

De asemenea, pentru a elimina elementele mai mici, asemenea resturilor vegetale, specialiștii recomandă folosirea unui scarificator, urmat de o aerare a acestuia pentru a permite oxigenului să ajungă la rădăcina lui.

O altă lucrare importantă este acoperirea găurilor din gazon, imediat cum le observați, cu ajutorul semințelor sănătoase de gazon și nisip (în perioada iernii au nevoie de căldură pentru a germina).

Fertilizarea

Primăvara, unul dintre cei mai importanți pași este fertilizarea. Această lucrare se face atunci când a venit căldura pentru că va asigura o creștere viguroasă și va ajuta la prevenirea apariției mușchilor și buruienilor. Fertilizarea se face cu ajutorul produselor specifice și doar în zilele în care temperatura a depășit 15 grade Celsius.

Tunderea

Tunderea gazonului este un alt factor important. Folosii doar mașini de tuns specializate care au lamele foarte bine ascuțite și care sunt dezinfectate înainte de utilizare. Firul de iarbă trebuie să rămână la cinci centimetri, având grijă să nu tăiați mai mult de o treime din lungimea acestuia.

La începutul primăverii, se efectuează tunderea o dată pe săptămână pentru a îndepărta vârfurile uscate sau îngălbenite, în timp ce, în timpul verii, se poate tunde și de două ori pe săptămână sau mai mult pentru a-l păstra sănătos.

Irigarea

În perioada primăverii, este indicat să se efectueze irigarea cu ajutorul furtunului cu pistol pentru a asigura împrăștierea uniformă a apei.

Sfaturi practice pentru întreținerea gazonului primăvara

Sfaturi generale pentru întreținerea gazonului

Gazonul trebuie plantat doar în zone luminoase. Acesta nu va rezista la umbră, așa că alegeți spațiul corespunzător.

Irigarea, mai ales în perioada verii, este un factor extrem de important. În perioada sezonului cald, gazonul are nevoie să fie udat de mai multe ori pe săptămână. În cazul în care nu vă permite timpul, atunci ar fi indicat să instalați stropitori speciale, care vor porni la ore prestabilite pentru a nu-l usca.

În plus, gazonul necesită lucrări constante de curățare și tundere. Firul iernii nu trebuie lăsat să crească prea mult pentru că se va îngălbeni și nu va mai arăta așa cum trebuie. Este important, de asemenea, că nu lăsați buruienile să se dezvolte, ci să le eliminați imediat.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *