Descoperă

Șofranul este foarte sănătos. Iată ce beneficii are

Șofranul este foarte sănătos. Iată ce beneficii are
Șofranul este foarte sănătos. Iată ce beneficii are

Șofranul poartă numele oficial de Crocus sativus, fiind o plantă mediteraneană din care se extrage condimentul șofran, fiind considerat cel mai scump condiment din lume. Deși cel mai mare producător de șofran este Iranul, se pare că cea mai bună calitate o are cel produs în Franța.

De ce este șofranul atât de scump?

Despre acest condiment se știe că are o culoare și un gust specific, folosit în industria culinară de cele mai înalte standarde. Totuși, șofranul este un remediu natural excelent datorită conținutului bogat de antioxidanți atât de importanți pentru organismul uman. Tocmai de aceea, mai este denumit și aurul roșu.

Prețul piperat al condimentului este cauzat de mai mulți factori. În primul rând, șofranul se poate recolta doar într-o singură săptămână a anului, iar recoltarea se face doar manual. Pentru obținerea a 100g de fire de șofran sunt necesare 15.000 de flori.

Un kilogram de șofran poate ajunge la prețul de 30.000 – 40.000 de euro.

Cea mai sănătoasă variantă de consum a șofranului sunt firele sau stigmatele întregi, deși, de cele mai multe ori, acesta se regăsește sub formă de pudră.

Șofranul – Proprietăți

Cele mai cunoscute proprietăți ale șofranului sunt:

  • analgezice
  • antifungice
  • antibacteriene
  • antispasmodice
  • antiseptice (datorită conținutului de iod)
  • antitusive
  • antiinflamatoare
  • stomahice.

Beneficiile șofranului

Efect puternic antioxidant

Printre cele mai importante beneficii ale șofranului regăsim conținutul bogat de antioxidanți precum crocetină, pirocrocin și crocin. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi și stresului oxidativ, protejând, astfel, întregul organism de afecțiuni extrem de grave.

Susține sistemul nervos

Conținutul de crocin ajută și la reducerea inflamației și deteriorării oxidative a creierului, protejând, astfel, sistemul nervos și prevenind tulburările specifice acestuia. În plus, șofranul îmbunătățește memoria, datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, luptând contra bolii Alzheimer.

Tratează depresia

Ultimele studii susțin că șofranul crește nivelul dopaminei în creier, fără să altereze nivelurile altor hormoni, asemenea serotoninei. Astfel, șofranul poate îmbunătăți starea de spirit, luptând împotriva depresiei.

Creșterea libidoului

Consumul de șofran poate crește libidoul atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Un studiu a demonstrat acest lucru prin consumul zilnic a 30 mg de șofran, timp de o lună.

Reduce simptomele sindromului premenstrual

Studiile au demonstrat că femeile care au luat 30 mg de șofran în fiecare zi au avut simptome reduse ale sondromului premenstrual, având, în plus, un nivel mai mic de cortizol (hormonul de stres).

 Ajută la pierderea în greutate

Consumul de șofran poate ajuta la pierderea în greutate prin reducerea poftei de mâncare, reducând indicele de masă corporală, masa totală în grăsime și circumferința taliei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă