Sfecla roșie este pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă. Fiind o sursă excelentă de folați, de carotenoizi, flavonoizi, anti-oxidanti și vitamine, sfecla roșie este unul dintre cei mai importanți antioxidanți naturali, datorită conținutului de vitamina C.
Sfecla roșie – valori nutriționale
În sfecla roșie se regăsesc și vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (B-3), acidul pantotenic (B-5), piridoxina (B-6), dar și minerale, precum fier, mangan, cupru și magneziu. În rădăcina sfeclei se regăsesc cantități semnificative de potasiu, un element care regleaza metabolismul în interiorul celulelor prin contracararea efectelor negative ale sodiului.
În o sută de grame de sfeclă roșie regăsim:
- vitamina B9 (acid folic) – 20% din DZR (doza zilnică recomandată)
- vitamina C – 6% din DZR
- mangan – 16% din DZR
- potasiu – 9% din DZR
- magneziu – 6% din DZR
- fosfor – 4% din DZR
- fier – 4% din DZR
De asemenea, în aceeași cantitate de sfeclă roșie, regăsim: 43 de calorii, 88% apă, 1.7g de proteine, 9.6g de carbohidrați, 6,8g de fructoză, 2,8g de fibre și 0.2g de grăsimi.
Beneficiile sfeclei roșii
Reglează tensiunea arterială
Sfecla roșie poate reduce tensiunea arterială la doar câteva ore după consum, susțin ultimele studii, atunci când este consumată în stare proaspătă. Acest beneficiu este datorat conținutului mare de nitrați.
Protejează sistemul digestiv
Datorită cantității mari de fibre regăsite în sfeclă, sistemul digestiv este protejat pentru că fibrele au rolul de a “hrăni” bacteriile bune. Astfel, prin consumul de sfeclă roșie, prevenim ulcerul, obezitatea, constipația și boala inflamatorie a intestinului.
Menținea sănătatea creierului
Cantitatea mare de nitrați din sfeclă au rolul de a dilata vasele de sânge. Astfel, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este mai mare, în special fluxul sangvin către lobul frontal al creierului. Această zonă este responsabilă pentru memorie și luarea deciziilor.
Intărește imunitatea
Vitaminele și mineralele regăsite în sfecla roșie, asemenea vitaminei A, C, zincului, cuprului și fierului au rolul de a susține imunitatea. Astfel, producția de anticorpi crește, iar globulele albe care combat infecțiile sunt stimulate.
Sfecla roșie – contraindicații
Sfecla roșie se poate consuma atât crudă, sub formă de sucuri sau salate, cât și în supe, sau piureuri. Totuși, specialiștii ne recomandă să nu consumăm cantități mari de suc de sfeclă pentru că ar putea să provoace amețeli și vărsături. Se recomandă sucul provenit de la 250 de grame de sfeclă.
Sfecla nu este recomandată persoanelor care suferă de pietre la rinichi, dar nici persoanelor care au un indice glicemic ridicat.