Aceasta este rețeta de castraveți murați pe care o veți folosi de fiecare dată: este ușor de făcut și are un ingredient secret care garantează succesul murăturilor.
Cu această rețetă fără conservanți, castraveții vor rămâne crocanți, având o aromă minunată cu care veți cuceri întreaga familie.
Castraveți murați în saramură
Acestea sunt ingredientele de care veți avea nevoie:
- 2 kg de castraveţi
- 3 crenguțe de mărar
- 2 rădăcini de hrean
- 3 căţei de usturoi
- crenguțe de vișin
- foi de dafin
- 1 l de apă
- un ardei iute
- o lingură sare pentru murături
Gospodinele ne sfătuiesc să alegem doar castraveții proaspeți care au încă floarea în vârf și cu țepi. Astfel, vor rămâne cât mai crocanți și nu se vor goli în mijloc. Le puteți tăia capetele, sau îi puteți lăsa întregi. Castraveții se spală foarte bine cu apă rece.
Mod de preparare
Saramura
Pentru a pregăti saramura, puneți sarea în apă, la fiert și amestecați bine, până când se omogenizează complet, lăsându-se, apoi, la răcit.
Pe fundul borcanului se pun crenguțele de vișin, câteva bastonașe de hrean care sunt de neînlocuit la murături, apoi se pun castraveții, înghesuiți cât mai bine. În spațiile rămase dintre castraveți, se pune usturoiul, foile de dafin, ardeiul iute, acoperindu-i, apoi, cu crenguțe de mărar și bucăți de hrean pentru a nu le permite să se ridice la suprafață.
Unul dintre cele mai importante ingrediente pentru murăturile perfecte este sarea – aceasta trebuie neapărat să fie neiodată.
Peste castraveți se pune saramura, cât să-i acopere foarte bine. Se înfiletează capacele peste borcane și apoi se mută la loc răcoros. După două zile, borcanele se agită pentru a vă asigura că sarea nu rămâne pe fundul borcanului.
Castraveții se vor mura cu o rapiditate care este direct proporțională cu temperatura din camera în care sunt depozitați. Dacă în încăpere este foarte frig, atunci s-ar putea să dureze mai mult.
Spor la gătit!