60.000 de agenți economici riscă să rămână fără gaze începând cu data de 1 octombrie 2022. Companiile de gaze au anunțat rezilierea contractelor, lăsând producătorii fără posibilitatea de a încălzi sau a folosi gazul în scopurile atât de importante pentru desfășurarea activității lor.

Fără gaze naturale de la 1 octombrie

Fermierul Laurențiu Baciu, un producător agricol din zona Bacăului, a discutat despre acest subiect în cadrul unul reportaj făcut de AgroTv, menționând că rezilierea va afecta 60.000 de agenți economici din toate domeniile.

“Din păcate, acum vreo lună de zile, am primit notificare de la furnizorul de gaz că, începând cu 1 octombrie, se reziliează contractul din lipsă de gaz. În sensul acesta, am căutat să luăm legătură cu ceilalți distribuitori care funcționează în România, toți au dat același răspuns, a declarat Laurențiu Baciu, conform agro-tv.ro.”

Producătorul agricol a menționat că, deși a încercat să găsească o altă companie care să furnizeze gazul, răspunsul a fost tot negativ, rezervele păstrându-se pentru populație.

“Întâmplător, zilele astea, aflu de la o sursă foarte sigură și oficială, că, de fapt, tot ce e în rezerva de gaz se păstrează numai pentru populație și că n-aș fi singura firmă căreia i s-a reziliat constractul și că mai sunt încă vreo 60.000 în România, a completat fermierul, conform sursei citate.”

Mii de angajați în pericol să-și piardă locul de muncă

Laurențiu Baciu a expus pericolul în care se va afla România în perioada următoare. Acesta a explicat faptul că are nevoie de gazul metan pentru a usca cerealele depozitate care nu se pot recolta la gradul de umiditate optim pentru depozitarea corespunzătoare. Fără uscare, cerealele vor putrezi și vor deveni inutile.

“În situația asta, să înțelegem ce? Că nu vom muri de frig, dar sigur vom muri de foame, pentru că acei agenți economici care folosesc în activitatea lor gazul metan vor fi nevoiți să închidă și dacă vor închide, vor trimite angajații acasă”, a mai spus fermierul.

Fermierul a mai susținut că încă nu a primit un răspuns cu privire la modul în care se vor desfășura lucrurile pe viitor, nici despre aprovizionarea cu gaze.

“De ce se întâmplă așa, nimeni nu poate să-ți dea un răspuns, timpul trece, se apropie 1 octombrie și noi încă nu știm ce vom face cu activitatea pe care o desfășurăm”, a încheiat Laurențiu Baciu, conform sursei citate mai sus.

Între timp, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va exista o criză alimentară în România, ci că va exista doar o creștere a prețurilor alimentelor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *