Descoperă

Semințele de susan: beneficii majore pentru sănătate. Cum se obțin acestea

Semințele de susan: beneficii majore pentru sănătate. Cum se obțin acestea
Semințele de susan: beneficii majore pentru sănătate. Cum se obțin acestea

Semințele de susan, unele dintre cele mai vechi condimente ale lumii, au o istorie aparte. Cu numele științific de Sesamum indicum, despre semințele de susan se spune că zeii consumau vin făcut din ele, înainte de a se crea pământul.

Beneficiile semințelor de susan

În trecut, babilonienii foloseau semințele de susan atât pentru alimentație, cât și pentru obținerea vinurilor, a dulciurilor și a parfumurilor. Planta era cultivată în faimoasele grădini babiloniene.

Originar, susanul a fost cultivat în India, China, Mexic, Nicaragua, Guatemala, Venezuela, El Salvador, Sudan și Etiopia. În prezent, acesta se cultivă în India și Orientul Îndepărtat.

Semințele de susan conțin cu 50% mai multe proteine decât cele aflate în carne, dar și 48-65% substanțe grase, 24% substanțe proteice, 14-18% substanțe extractive neazotate, vitaminele B, D, E, F.

O singură lingură de susan acoperă 12% din doza zilnică recomandată de fibre, atât de importante pentru sănătatea digestivă. De asemenea, consumul de susan ajută la scăderea nivelului de colesterol, reducând riscul bolilor de inimă, datorită conținutului de antioxidant numit sesamină.

Datorită conținutului bogat de magneziu, semințele de susan ajută la scăderea tensunii arteriale, prevenind depunerile pe artere și menținând un echilibru al tensiunii.

Semințele de susan: beneficii majore pentru sănătate. Cum se obțin acestea

Floare de susan

În plus, consumul de semințe de susan contribuie la sănătatea oaselor și a dinților, datorită conținutului de calciu.

Semințele de susan mențin echilibrul hormonal, ajutând la funcționarea normală a glandei tiroide, menține sistemul imunitar ajutând la formarea celulelor sanguine și pot calma durerile de genunghi cauzate de artrită.

Totuși, semințele de susan sunt bogate în grăsimi. În 5-10 grame de susan regăsim 4,3 g de grăsimi.

Semințele de susan se pot consuma prăjite în tigaie, în formă de pastă Tahini cu ajutorul căreia se face vestitul hummus, sub formă de ulei sau în prăjituri.

Cum se obțin semințele de susan

Semințele de susan provin de la fructul de susan, originar din Orientul Mijlociu, India și estul Africii. Planta se dezvoltă cel mai bine la temperaturi cuprinse între 25 și 30 de grade Celsius, pe un sol fertil și bine drenat.

Înainte de recoltarea semințelor, planta de susan trebuie să se usuce complet pentru a se deschide, urmând apoi să fie scuturată și să se strângă semințele.

Semințele trebuie recoltate cu mare atenție pentru că se scutură foarte repede. O păstaie de susan poate oferi între 50 și 100 de semințe.

Există mai multe soiuri ale plantei de susan, având culori variate de la crem, negru, până la roșu sau maroniu. În 2021, cei mai mari producători de semințe de susan au fost în Myanmar, China, India, Etiopia și Sudan.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă