Casa și Grădină

Soiuri de prune românești: caracteristici, vigoare pom, perioada de recoltare

Soiuri de prune românești: caracteristici, vigoare pom, perioada de recoltare
Soiuri de prune românești: caracteristici, vigoare pom, perioada de recoltare

Cercetătorii au dezvoltat, de-a lungul anilor, numeroase soiuri de prune românești, adaptate condițiilor de mediu și climă. Soiurile de prune diferă și în funcție de nevoile producătorului: fie fructele de consum, în stare proaspătă, fie pentru industrializare, pentru dulceață, distilare, compot, fructe uscate.

Acestea pot fi împărțite în mai multe categorii: soiuri extratimpurii (cele care se coc înainte de 15 iunie), soiuri timpurii (cele care se coc între 15 iulie-10 august), soiuri mijlocii și târzii (cele care se coc între 10 august – 5 septembrie), soiuri foarte târzii (cele care se coc după 30 septembrie).

Soiuri de prune românești A-B

Soiul Agent – perioada de maturare a fructelor este mijlocie, între 15 august și 5 septembrie, cu formă sferic alungită, pieliță de culoare roșiatică, pulpa galbenă și gust dulce-acrișor.

Pomul are vigoare mijlocie, iar fructele pot fi folosite atât pentru consum, cât și pentru industrializare. Perioada optimă de depozitare este cuprinsă între 14 și 20 de zile.

Soiul Albatros – un alt soi de prune cu maturare mijlocie, în perioada 15 august – 5 septembrie. Pielița este de culoare violet închis, în formă ovoidală, suculentă și acoperită cu pruină groasă.

Pomul are vigoare mare, iar perioada optimă de depozitare este cuprinsă între 14 și 20 de zile.

Soiul Andreea – un soi cu perioadă de maturare mijlocie, între 15 august și 5 septembrie, cu formă sferică, pieliță de culoare albastru violet, pulpă galbenă, gust dulce.

Vigoarea pomului este mică- mijlocie, iar fructele pot fi utilizate atât în stare proaspătă, cât și pentru industrializare. Perioada optimă de depozitare este cuprinsă între 14 și 20 de zile.

Soiul Bărăgan – este un soi cu perioadă de maturare timpurie, între 25 iulie și 10 august, cu formă ovaidală și fructe mari, pieliță de culoare albastru închis, cu gust dulce.

Vigoarea pomului este mică- mijlocie, iar perioada optimă de depozitare este cuprinsă între 14 și 20 de zile.

Soiuri de prune din România C-D

Soiul Carpatin – un soi cu perioadă de maturare timpurie, între 15 iulie și 10 august, formă sferică, fructe mari, ușor alungită la capete. Pielița este de culoare albastru închis, gust echilibrat, cu suculență medie.

Fructele sunt folosite pentru consumul în stare proaspătă, pomul este de vigoare mijlocie, iar perioada optimă de depozitare este cuprinsă între 14 și 20 de zile.

Soiul Centenar – un soi timpuriu mijlociu, iar fructele încep să se matureze în luna august. Forma fructelor este invers-ovoidă, de dimensiuni mari, piele de culoare maroniu închis.

Fructele au gust dulce, cu aciditate slabă, vigoarea pomului este submijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum, în stare proaspătă.

Soiul Dâmbovița – un soi cu perioadă de maturare mijlocie, între 20 august și 5 septembrie, forma fructelor ovoidală, de dimensiuni mari, pielița de culoare vânăt închis.

Fructele au gust echilibrat și sunt crocante și suculente, vigoarea pomului este mare, iar fructele sunt utilizate în stare proaspătă sau pentru industrializare.

Soiul Diana – un soi de prun extratimpuriu, fructele ajung la maturare după 10 iulie. Forma fructelor este sferică, de dimensiuni mari, pieliță de culoare roșie- violet, de mărimi mari, gust dulce.

Fructele sunt folosite în stare proaspătă, iar vigoarea pomului este mijlocie.

Pruni românești G-M

Soiul Gras românesc – un soi de prun cu maturare foarte târzie, după 30 septembrie, forma fructelor este sferică, de mărime mijlocie, pieliță de culoare albastră, cu gust foarte dulce, suculentă.

Vigoarea pomului este mare, iar fructele se folosesc pentru distilare.

Soiul Gras ameliorat – un soi cu perioada de maturare târzie, după data de 15 septembrie, fructele au formă sferică, de dimensiuni mari, pieliță de culoare vânăt închis, semicărnoasă, suculentă, consistentă.

Vigoarea pomului este mare, iar fructele sunt folosite pentru industrializare.

Soiul Ialomița – un soi cu maturare timpurie, după data de 15 iulie. Forma fructelor este sferică, ușor alungită, pielița este de culoare maro închis, iar pulpa suculentă, de consistență medie, cu gust echilibrat.

Vigoarea pomului este mijlocie, iar fructele sunt utilizate în stare proaspătă.

Soiul Minerva – soiul este timpuriu, cu perioada de maturare între 20 iulie – 10 august. Forma fructelor este sferică, de dimensiuni mijlocii, pielița de culoare violacee, cu pulpă consistentă, gust echilibrat, suculență medie.

Vigoarea pomului este submijlocie, iar fructele sunt utilizate pentru consumul în stare proaspătă.

Soiuri de prune românești: caracteristici, vigoare pom, perioada de recoltare

Soiuri de prune românești P-R

Soiul Piteștean – soi cu maturare timpurie, 15 iulie – 10 august, forma fructelor este ovaidală, de dimensiuni mari, pieliță de culoare vânăt închis, pulpă crocantă, cu suculență medie, gust echilibrat.

Vigoarea pomului este mijlocie- mare, iar fructele sunt utilizate pentru consumul proaspăt.

Soiul Pescăruș – un soi de prun timpuriu, perioada de maturare fiind 30 iulie – 10 august. Forma fructelor este ovoidă, asimetrică, de mărimi mari. Pulpa este suculentă, cu gust echilibrat.

Vigoarea pomului este mijlocie- mare, iar fructele se consumă în stare proapătă.

Soiul Record – un soi cu perioada de maturare mijlocie, în perioada 20 august – 5 septembrie. Fructele au formă sferică, de dimensiuni foarte mari, cu gust armonios.

Vigoarea pomului este mijlocie, iar fructele sunt utilizate atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și pentru industrializare.

Soiul Renclod de Caransebeș – un soi timpuriu, cu maturare între 20 iulie și 10 august, forma fructelor este sferică, de dimensiuni mari, pielița este de culoare vânăt închis, iar pulpa este cărnoasă, suculentă, cu gust dulce.

Vigoarea pomului este mijlocie – mare, iar fructele sunt utilizat în stare proaspătă.

Soiul Roman – un soi cu perioada de maturare timpurie, în perioada 25 iulie – 10 august, forma fructelor este ovaidală, de mărimi mari, pielița este de culoare albastru-roșiatică, pulpa este crocantă, cu suculență medie și gust echilibrat.

Vigoarea pomului este mijlocie, iar fructele se consumă în stare proaspătă.

Soiul Romanța – un soi cu maturare mijlocie, în perioada 20 august – 5 septembrie, forma fructelor este ovoidă, de dimensiuni foarte mari, pielița de culoare albastru închis, pulpa dulce, suculentă.

Vigoarea pomului este mijlocie, iar fructele se folosesc atât pentru industrializare, cât și pentru consumul în stare proaspătă.

Soiuri de prune din România S

Soiul Superb – un soi timpuriu, cu perioadă de maturare 1- 15 august, forma fructelor este invers-ovoidă, de mărimi mijlociu- mari, piele de culoare violacee, pulpă crocantă, suculentă, cu gust dulce.

Vigoarea pomului este mare, iar fructele se consumă în stare proaspătă.

Soiul Silva – un soi cu perioadă de maturare timpurie, între 20 iulie – 10 august, fructele au formă ovoidă, de dimensiuni mari, pieliță de culoare albastru- violet.

Vigoarea pomului este mijlocie-mare, iar fructele sunt utilizate pentru consumul în stare proaspătă.

Soiul Sarmatic – soiul este timpuriu, perioada maturării fructelor este între 20 iulie – 10 august, forma fructelor este oval- alungită, de mărime mijlocie, pulpa corcantă, suculentă, cu gust echilibrat.

Vigoarea pomului este mijlocie- mare, iar fructele sunt folosite pentru consumul în stare proaspătă.

Soiuri de prune românești T-V

Soiul Tita – un soi timpuriu, cu perioada de maturare 20 iulie – 10 august, forma fructelor ovoidală, de dimensiune mare, pielița de culoare albatsră, cu pulpă crocantă, cu gust excelent.

Vigoarea pomului este mică – mijlocie, iar fructele se utilizează în stare proaspătă.

Soiul Tuleu 

Timpuriu – soi timpuriu de prun, cu perioadă de maturare după data de 25 iulie, forma fructelor este ovoidală, de dimensiuni mari, pieliță de culoare vănătă-violacee, cu pulpă cărnoasă, suculentă și gust gulce-acidulat.

Pomul are vigoarea mijlocie, iar fructele sunt utilizate pentru consumul în stare proaspătă și pentru industrializare.

Gras – un soi cu maturare mijlocie, forma fructelor elipsoidală, de mărime mijlocie, cu pulpa crocantă, suculentă și gust dulce, iar pielița de culoare vânătă- închis.

Pomul are vigoarea mujlocie, iar fructele sunt utilizate pentru consumul în stare proaspătă și pentru industrializare.

Dulce – un soi cu maturare mijlocie, 10 august – 5 septembrie, forma fructelor este invers-ovaidală, cu dimensiuni mijlocii, pielița este de culoare vânăt-roșcat, pielița este de culoare vânăt – roșcată, pulpă suculentă, consistentă, cu gust dulce.

Pomul are vigoarea mare, iar fructele sunt utilizate pentru consumul în stare proaspătă și pentru industrializare.

Soiul Vânăt românescun soi de prune cu maturare târzie, după data de 20 septembrie, forma fructelor elipsoidală, de mărime mică, pielița de culoare vineție, pulpa cărnoasă și gust dulce.

Pomul are vigoarea mare, iar fructele sunt utilizate pentru consumul în stare proaspătă și pentru industrializare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.