Descoperă

Se spală în a treia zi de Paște? Ce se face, de fapt, Marți, după Sărbătorile Pascale

Se spală în a treia zi de Paște? Ce se face, de fapt, Marți, după Sărbătorile Pascale
Se spală în a treia zi de Paște? Ce se face, de fapt, Marți, după Sărbătorile Pascale

A treia zi de Paște poartă numele popular de Marțea Albă, fiind una dintre zilele importante ale Săptămânii Luminate. În această zi, creștinii își concentrează atenția pe familie și prieteni, pe vizite și pe voie-bună, fiind, din punct de vedere religios, o zi nelucrătoare.

Se spală în a treia zi de Paște?

Conform tradiției creștine, în această zi nu se spală, fiind, în continuare sărbătoare cu cruce roșie. De asemenea, în a treia zi de Paște nu se calcă, nu coase și nu se muncește pământul. Tradițiile populare ne învață că, în a treia zi de Paște, gospodinele merg la biserică cu vinul roșu și pasca rămase de la Paște și, după ce sunt sfințite de preot, se dau de pomană sărmanilor.

Această zi este dedicată vizitelor. Finii merg în vizită la nași, ducând cadou un coș plin de bunătăți. Pe lângă mult cunoscutele preparate de Paște, finii trebuie să adauge vin, orez, grâu sau porumb pentru că vor aduce noroc.

Oamenii pot ciocni ouă dos în dos astăzi, iar firimiturile pe care le-au strâns de la masa de Paște, care nu trebuie strânsă timp de trei zile, se îngroapă. Legenda spune că în locul unde sunt îngropate firimiturile, va ieși o plantă numită cucoană sau maruncă, fiind un leac miraculos pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate.

Umblatul cu pasca este o acțiune foarte cunoscută printre tradiții. Oamenii merg în vizite la vecini pentru a anunța Învierea lui Hristos. De asemenea, astăzi se petrece uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor.

Se spală în a treia zi de Paște? Ce se face, de fapt, Marți, după Sărbătorile Pascale

Rugăciunea care se rostește în a treia zi de Paște

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.

Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Amin!”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă