Descoperă

Sărbătoare mare pe 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. De ce tradiții trebuie să țină cont creștinii

Sărbătoare mare pe 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. De ce tradiții trebuie să țină cont creștinii
Sărbătoare mare pe 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. De ce tradiții trebuie să țină cont creștinii

Duminică, 21 noiembrie, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima sărbătoare importantă din timpul postului Crăciunului, denumită popular și Vovidenia, Ovidenia sau Ovedenie.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima dezlegare la pește din postul Crăciunului

Sărbătoarea amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă pentru prima dată la biserică de către părinții săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim, la vârsta de trei ani.

Pe data de 21 noiembrie, creștinii au prima dezlegare la pește din postul Crăciunului, urmând încă o dezlegare pe 23 noiembrie. Conform credinței creștine, această zi reprezintă o sărbătoare a luminii, a bucuriei.

Datorită acestui motiv, de-a lungul anilor, s-au creat multe tradiții și obiceiuri pentru a aducerea de sănătate și noroc.

Tradiția populară spune că, în această zi, cerurile se deschid, iar oamenii pot vorbi cu animalele. Creștinii se roagă pentru îndeplinirea celei mai mari dorințe ale lor.

Fetele tinere care vor să afle cu cine se vor căsători merg la fântâna satului, ținând în mână o lumânare albă pe care o vor aprinde la cântatul cocoșului. Atunci când se vor uita în fântână, pot vedea chipul ursitului lor.

Oamenii aduc bucate de post și preparate din pește la biserică pentru a fi sfințite de preot, urmând să fie date de pomană, mai ales pentru persoanele care și-au pierdut viața înecați și fără lumânare.

Sărbătoare mare pe 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. De ce tradiții trebuie să țină cont creștinii

Tradiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Se spune că, dacă această zi va fi înorată, atunci vor fi epidemii peste an. De asemenea, conform credinței populare, dacă pe 21 noiembrie ninge, atunci iarna va fi grea și geroasă.

Un alt obicei susține că oamenii cu sufletul curat pot vorbi cu animalele în această zi și că cerurile se deschid. Sărbătoarea este un bun prilej pentru a cere iertare și un moment bun ca oamenii certați să se împace.

Gospodinele îndeplinesc un ritual în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, având scopul de a alunga bolile. Femeile pun un vas cu apă lângă icoana Maicii Domnului, aprinzând o lumânare.

Apoi, familia bea din această apă a doua zi, considerându-se un remediu pentru afecțiuni.

De asemenea, pentru a alunga strigoii, în această zi se ung ferestrele și ușile cu usturoi. Gospodinele nu spală, cu cos, câmpul nu se lucrează. Pâinea nu se taie cu cuțitul în această zi, ci se rupe.

O legendă populară spune că, în ajunul sărbătorii, în locurile unde sunt ascunse comori, ard focuri albastre.

Mamele aprind o candelă pe care o lasă aprinsă toată noaptea, rugându-se pentru sănătatea copiilor. Copiii pun crengi de măr în apă, lăsându-le la înflorit până în ziua de Anul Nou, urmând, apoi, să le folosească drept sorcovă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă