Descoperă

Legenda nucului 2021. Ce se spune despre acest copac

Legenda nucului 2021. Ce se spune despre acest copac
Legenda nucului 2021. Ce se spune despre acest copac

Nucul are denumirea științifică Juglans Regia, un nume primit de primul președinte al Academiei de Știinte din Suedia, naturalistul Carl Linne(1707-1778).

În jurul nucului s-au creat multe tradiții și superstiții românești, fiind un copac care a fost considerat din cele mai vechi timpuri un simbol al belșugului, avuției și longevității.

Legenda regelui Nuc

Una dintre cele mai cunoscute legende legate de nuc este cea conform căreia nucul era un rege bogat și respectat de toți supușii săi. Regele era mândru și avea un regat prosper și întins, iar singurul său necaz era boala care se abătuse asupra soției lui.

Boala reginei nu avea leac, iar puterile o lăsau pe zi ce trece. Într-o zi, nucul rege a auzit un zvon: dacă îi mângâia, în fiecare zi, obrajii, regina s-ar putea vindeca.

Regele nu a stat pe gânduri și a început să-i mângâie obrazul zilnic, iar regina s-a vindecat în mod miraculos.

În jurul nucului s-au creat multe mituri, iar unul dintre cele mai cunoscute este acela conform căruia nu este bine să dormi la umbra lui. De fapt, problema constă în cantitatea mare de iod pe care o conțin frunzele de nuc, fapt care ar putea dăuna organismului uman.

Totuși, acest mit a rămas la stadiul de mit pentru că nu s-a demonstrat științific. În schimb, specialiștii avertizează că nucile care nu sunt depozitate corect pot afecta sănătatea, din cauza apariției aflatoxinei, un mucegai foarte periculos.

Din cauza conținutului mare de iod din frunzele de nuc, plantele nu rezistă în jurul acestuia.

Legenda nucului 2021. Ce se spune despre acest copac

În tradiția populară, nucii încep să se “bată” imediat după Sfânta Maria, adică după data de 8 septembrie. De asemenea, se spune că oamenii nu au voie să planteze nuci decât atunci când se apropie un eveniment foarte important în viața lor.

Conform legendei nucului, nu e bine să tai acest copac, ci să-l replantezi în altă parte, persoana care îl taie fiind ținta unui blestem vechi.

Nucule, frumosule,
Nucule, umbrosule!
Bate ramul verde-n geam
Dulce-dulce ca un neam.

Deschide-te, geamule,
Intră-n casă, ramule
Ca doi fraţi la geam vom sta,
Pe mama vom aştepta.

Nucul de Grigore Vieru

Reamintim că nucul este o specie de pom protejată prin lege, iar proprietarii, fie persoane fizice, fie juridice, nu au dreptul să taie copacii decât în urma solicitării și obținerii unei autorizații speciale.

Nucul s-a cultivat de mii de ani

Deși adevărata origina a nucului nu se cunoaște, cercetătorii au descoperit dovezi care atestau că nucul ar fi existat înaintea perioadei glaciare. De altfel, țara de origine ar fi fost Iranul, urmând să se extindă și în Asia Mică, Caucaz și Asia Centrală, zone în care nucii cresc sălbatic.

În documentele vechi există scrieri care susțin că s-au cultivat nuci în India încă din secolul I înaintea erei noastre. Și în China existau nuci, cu 140-150 ani înaintea erei creștine.

Una dintre cele mai importante dovezi o reprezintă plăcuțele de ceramică din Mesopotamia. Inscripțiile de pe aceste plăcuțe sugerau că nucii creșteau în mult cunoscutele grădini ale Babilonului.

Grecii numeau nucul corion basalion, însemnând „ghinda împărătească”. Istoria nucului este plină de importanță în perioada Antichității, pentru că nucile erau folosite ca monede de schimb.

În Grecia, nucile erau oferite ca daruri în timpul ceremoniilor solemne, iar romanii ofereau nuci în timpul ceremoniilor matrimoniale.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă