Descoperă

Sărbătoare Mare pe 2 februarie 2023 – Cruce Roșie

Sărbătoare Mare pe 2 februarie 2023 - Cruce Roșie
Sărbătoare Mare pe 2 februarie 2023 - Cruce Roșie

Chiar la începutul lunii februarie, în a doua zi, creștinii ortodocși prăznuiesc o sărbătoare foarte importantă, marcată în calendar cu cruce roșie.

Istoria sărbătorii

Sărbătoarea poartă numele de Întâmpinarea Domnului, marcând 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Împlinirea legii presupunea ca orice prunc întâi născut și de parte bărbătească să fie adus la templu și afierosit lui Dumnezeu.

Se spune că Părintele și dreptul Simeon care este prăznuit la data de 3 februarie a avut o viziune în care i s-a spus că nu va muri până nu-l va vedea pe Mesia. Astfel, Părintele Simeon s-a dus la Templu exact atunci când Fecioara Maria L-a adus pe Iisus.

Luându-l în brațe, Părintele Simeon a rostit: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel”.

Deși este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, Întâmpinarea Domnului a fost prăznuită începând cu secolul VI, după un cutremur năpraznic și o epidemie care a luat viețile multor oameni.

Astfel, au început să se țină slujbe speciale în perioada Întâmpinării Domnului, ziua ajungând foarte importantă pentru creștini.

Tradiții populare

Ziua mai poartă numele popular de Ziua Ursului, pentru că oamenii aveau credința că dacă îi vor unge pe copii cu untură de urs, atunci vor primi puterea lor.

Credincioșii sunt așteptați la biserică unde preotul le sfințește bucatele pe care urmează să le împartă enoriașilor. De asemenea, astăzi se cinstește Icoana Maicii Domnului, pentru spor și sănătate, printr-o tradiție care poartă numele de „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau” Profeția lui Simeon”.

Fiind o zi cu cruce roșie, nu se spală, nu se calcă și nu se coase. Tradiția spune că nu e bine să te cerți cu cineva în această zi și nici să ții supărări.

Faptele bune sunt foarte importante de Întâmpinarea Domnului, așa că nu au voie să te zgârcești la bani sau să refuzi vreun sărman.

Tradițiile din Ziua Ursului legate de vremea din cursul anului spun că, dacă ziua este însorită și ursul iese din bârlog, atunci se va speria de umbra lui și va intra la loc, ceea ce înseamnă prelungirea iernii cu șase săptămâni.

Dacă ursul nu-și vede umbra pentru că ziua este înnorată, atunci el va ieși din bârlog și se vestește primăvara.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă