Untura de porc, folosită atât de des de bunicii noștri, ar fi mai mai sănătoasă decât uleiurile procesate, susțin nutriționiștii. Aceasta este o grăsime naturală care nu a trecut prin procese chimice.
Untura se obține printr-un procedeu simplu, prin topirea țesuturilor grase provenite de la porc. Deși rețeta este ușor de urmat, există câteva trucuri de care trebuie să țineți cont pentru ca untura să vă iasă albă și fără miros neplăcut.
Cum să faci untura albă
În primul rând, este foarte important să folosiți doar untura de pe abdomenul porcului. Aceasta este cea mai curată și nu are miros neplăcut. De asememea, osânza nu se topește niciodată în același vas cu untura.
Slănina de pe intestine se topește tot separat. Un alt pas important este să vă asigurați că îndepărtați pielițele de pe bucățile de slănină înainte să le topiți.
Înainte să topiți slănina, trebuie să o țineți pentru câteva ore în apă rece, schimbând apa des până iese tot sângele. Aceasta se pune pe foc, într-un vas curat, cu fund dublu.
În timpul fierberii, amestecăm din când în când în vas. De asemenea, aceasta se strecoară printr-o sită sau un tifon curat până s-au îndepărtat toate reziduurile.
În anumite zone ale țării, bucățile de slănină se pun, la început într-un litru de lapte pentru a obține untură albă, însă multe gospodine aleg să nu folosească această metodă pentru a nu îi schimba gustul.
De asemenea, mai există varianta ca, după ce s-a grăsimea s-a topit, să puneți bucăți de pâine și o cănuță de lapte amestecată cu o lingură de făină. Făina va ajuta grăsimea să nu se ardă. Pâine se scoate, apoi, cu o sită.
Cea mai des întâlnită variantă pentru a scoate mirosul neplăcut este tăierea unei cepe în untura topită.
Este foarte important să transferăm untura topită în vase curate pentru a o lăsa la întărit. Dacă vasele nu au fost dezinfectate, untura poate râncezi în doar câteva zile.
Untură de porc – alte întrebuințări în gospodărie
Untura de porc este o sursă bogată de vitamina D, dar și de acizi grași necesari. Pe lângă utilizările în gastronomie, untura de porc poate fi folosită în alte situații.
Spre exemplu, untura de porc este des folosită pentru lustruirea vaselor de fontă. Pentru a împiedica apariția ruginii după ce au fost spălate, tigăile și oalele de fontă se ung cu puțină untură.
Untura de porc se poate folosi pentru a crea o lumânare naturală. Nu veți avea nevoie decât de ceară de albine și uleiuri sau esențe parfumate. Nu uitați de firul natural de bumbac, folosit ca fitil.
Untura rece este un calmant bun pentru arsuri. Puneți puțină untură pe zona arsă. De asemenea, dacă aveți dureri de picioare, le puteți masa cu untură de porc caldă, urmând să faceți o baie caldă cu sare.
Protejează-ți încălțămintea cu untură, amestecată cu ceară de albine. În acest fel, mai ales în sezonul rece, cizmele sau bocancii vor fi mai protejați și se vor rupe mai greu.
În sezonul rece, pielea mâinilor se usucă rapid. Dacă nu aveți o cremă de mâini în casă, puteți să vă ungeți mâinile cu puțină untură și să așteptați jumătate de oră înainte să le curațați. Untura va hidrata mâinile în cel mai natural mod posibil.