Rețete

Rețetă gogonele pentru iarnă. Ce să le pui ca să nu se înmoaie

Rețetă gogonele pentru iarnă. Ce să le pui ca să nu se înmoaie
Rețetă gogonele pentru iarnă. Ce să le pui ca să nu se înmoaie

Murăturile sunt gustări foarte sănătoase și reprezintă un mod perfect de a conserva fructele sau legumele pentru iarnă. Se spune că cei care au conservat pentru prima dată fructele au fost chinezii, cu două mii de ani înainte de Hristos.

Legumele, atunci când sunt murate, își păstrează vitaminele și, în plus, microflora din ele transformă glucidele în substanțe biologice active și extrem de benefice.

Rețetă Gogonele murate de iarnă

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2,5 kilograme gogonele
  • doi morcovi
  • flori de conopidă
  • 4 linguri sare grunjoasă
  • o tulpină hrean
  • jumătate de tulpină de mărar uscat
  • frunze de țelină
  • 4 foi de dafin
  • 8 căței de usturoi
  • o lingură boabe de piper
  • o lingură boabe de muștar

Mod de preparare

Se dezinfectează și se aleg gogonele potrivite pentru mărimea borcanelor noastre. Acestea se pot pune întregi, sau se pot tăia în sferturi.

Se pregătesc și celelalte ingrediente, se curăță morcovii, hreanul și usturoiul, și se taie în funcție de preferințe.

Pentru a pregăti saramura, se pun trei litri de apă la fiert, alături de cele patru linguri de sare. După ce apa a dat într-un clocot, se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Pe fundul borcanului, se pun frunze de țelină și tulpini de mărar, urmând apoi să așezăm gogonelele. Printre ele, punem și rondelele de morcov, boabele de muștar, boabele de piper, usturoiul, foile de dafin și restul tulpinilor.

După ce s-au pus toate ingredientele în borcane, se toarnă saramura, având grijă să le acoperiți bine cu lichid. Se folosesc capace noi pentru a asigura închiderea ermetică și se depozitează într-un spațiu răcoros și întunecos.

Sfaturi pentru gogonele crocante care nu se înmoaie în timp

Unul dintre cele mai importante sfaturi de la gospodine pentru gogonele perfecte este legat de tipul de sare pe care îl folosiți pentru murături. Pentru a nu se înmuia, sarea trebuie să fie, neapărat, neiodată, specială pentru murături.

Asigurați-vă că atât borcanele, cât și legumele pe care le folosiți sunt bine spălate. Bacteriile ajunse în saramură pot dăuna calității murăturilor. De asemenea, nu folosiți gogonele stricate sau lovite. O singură astfel de gogonică poate să strice tot borcanul.

De asemenea, nu uitați să folosiți condimente. Este foarte important să vă folosiți de calitățile acestora de conservare, dar și de gustul delicios pe care-l vor oferi murăturilor.

Atât apa, cât și oțetul folosit pentru obținerea saramurii sunt elemente extrem de importante. Apa poate conține o cantitate prea mare de clor. Astfel, aceasta trebuie fiartă, având grijă să îndepărtațu spuma, și apoi lăsată la răcit. Oțetul optim este cel alb, cu aciditate de 5%. Oțeturile de cidru pot înnegri legumele din borcan.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete