Gogonele murate reprezintă una dintre garniturile preferate ale românilor, mai ales atunci când sunt însoțite de o masă copioasă. Rețeta de gogonele murate este destul de ușor de făcut, însă gospodinele au câteva trucuri în mânecă pe care le folosesc de fiecare dată pentru a se asigura că acestea nu se înmoaie.

Aceste sfaturi sunt, desigur, aplicabile pe orice fel de murături. Tocmai de aceea, este important să le punem în folosim de fiecare dată când pregătim murături pentru familia noastră.

Cum să obții gogonele crocante

Există câteva greșeli frecvente pe care le fac gospodinele atunci când vine vorba despre gogonelele murate, iar unele dintre acestea au ca rezultat murături înmuiate. În primul rând, rețeta și cantitățile trebuie respectate întocmai, în special atunci când ne referim la oțet și la apă.

În plus, calitatea și felul oțetului este foarte important. De preferat, pentru murături se folosește oțetul alb din comerț, cu 5% aciditate.

O altă greșeală este nesortarea legumelor pe care urmează să le murăm. Acestea trebuie să fie proaspete, tinere și ferme, fără urme de lovituri sau vânătăi. În plus, legumele trebuie spălate în mai multe ape pentru a împiedica transferul bacteriilor în borcane.

Apa pe care o folosim pentru murături este, de asemenea, foarte importantă. Apa din orașele mari poate conține o cantitate mare de clor. Acesta poate fi eliminat prin fierbere.

Care sunt cantitățile potrivite pentru ingrediente?

Iată o posibilă rețetă de gogonele. La nevoie, dublați cantitățile.

 • două kg și jumătate de gogonele
 • doi morcovi
 • o mână flori de conopidă
 • patru linguri de sare grunjoasă
 • o tulpină hrean
 • una/două tulpini de mărar uscat
 • frunze de țelină
 • patru foi de dafin
 • opt căței de usturoi
 • o lingură de boabe de piper
 • o lingură de boabe de muștar.

Cele mai frecvente greșeli

Unele greșeli, deși mărunte, pot schimba total textura și gustul murăturilor. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre acestea:

Adăugăm prea mult zahăr – deși o cantitate anume de zahăr poate fi folosită în murături, scopul acestora este să fie acre. Astfel, nu trebuie să exagerăm cu îndulcitorii.

Nu folosiți și condimente – deși există variante de murături simple, cum ar fi castraveții covășiți, cele care se fac pentru iarnă necesită și alte arome care nu au doar rolul de a îmbunătăți gustul acestora, ci și de a ajuta în procesul conservării.

Punem legume diferite în același borcan – fiecare legumă are o perioadă de timp necesară procesului de murare. Astfel, alăturarea unora dintre acestea ar putea duce la un rezultat neplăcut. De asemenea, anumite legume colorează apa și implicit și pe celelalte.

Nu obținem destulă saramură – cantitatea de saramură trebuie măsurată de la început, astfel, nu veți avea probleme și nici nu veți pierde timp fierbând alta.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.