Perioada toamnei este cel mai prielnic moment pentru obținerea conservelor. Piețele și grădinile abundă de legume și fructe proaspete, fiind vremea pentru a umple cămăra cu murături, dulcețuri, compoturi și alte preparate care ne vor face viața mai ușoară.

Când se pun murăturile

Murăturile sunt unele dintre cele mai apreciate garnituri în România și nici nu sunt foarte greu de făcut, mai ales dacă țineți cont de sfaturile gospodinelor.

Cea mai bună perioadă pentru a face murături este finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, pentru că vremea se răcește. În felul acesta, murăturile nu se strică din cauza căldurii excesive și vor rămâne proaspete pentru mai mult timp.

 Sfaturi de la gospodine pentru murături perfecte

Rețetele de murături sunt, de obicei, foarte asemănătoare, diferența constă în detaliile pe care nu trebuie să le ignorăm. De exemplu, produsele pe care le folosim sunt extrem de importante.

Acestea trebuie să fie cât mai proaspete și crescute cât mai natural. Legumele cu aspect ceros nu vor rezista, peste iarnă, la fel de bine.

De asemenea, înainte de a le mura, este important să curățați legumele foarte bine, în special dacă nu sunt din propria gospodărie. Cea mai bună metodă este spălarea cu apă rece curată și cu puțin oțet.

Pentru a avea murături crocante, tot ce trebuie să faceți este să le puneți, după spălare, într-un recipient încăpător, să le presărați cu un strat de sare de murături și să le lăsați peste noapte. În felul acesta, sarea va extrage apa din murături, iar acestea vor rămâne mai crocante.

Trucuri pentru murături care vor face diferența

Printre cele mai importante trucuri, se află sterilizarea borcanelor. Atunci când acestea sunt dezinfectate corespunzător, murăturile se vor păstra și mai bine. De asemenea, este indicată folosirea capacelor noi, de fiecare dată când puneți conserve pentru iarnă, inclusiv atunci când vine vorba despre murături.

Înainte de a pune capacul, asigurați-vă că marginile borcanului sunt uscate și că nu există nimic pe acestea. Astfel, etanșarea se va face corespunzător.

Depozitarea acestora este iar importantă. Borcanele de iarnă trebuie să stea într-un loc răcoros și întunecos pentru a rezista cât mai mult.

Ingredientele de bază ale murăturilor

Apa  și oțetul – cele două lichide, folosite, de obicei, în cantități egale, sunt printre cele mai importante ingrediente, alături de sare. Oțetul are rolul de a conserva legumele. Se recomandă folosirea oțetului de mere și a celui distilat.

Sarea – sarea este foarte importantă pentru că scoate în evidență multitudinea de arome. Folosiți sare pentru murături, nu iodată, cea din urmă va înmuia murăturile.

Condimente – printre cele mai cunoscute se află frunzele de vișin, frunzele de dafin, cimbrul uscat, crenguțele de mărar, boabele de piper, boabele de muștar, etc..

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Rețete