Toate murăturile sunt delicioase, însă castraveții murați sunt preferații tuturor. Nu doar că sunt perfecți ca garnitură pentru o friptură, însă pot fi folosiți și ca ingrediente pentru alte preparate, cum ar fi în salate sau burgeri.

Rețetele simple, fără conservanți sau alte variante ale acestora din comerț nu doar că sunt mai sănătoase, dar oferă și la un gust cât mai curat al murăturilor.

Murăturile sunt alimente foarte sănătoase. Conform legendei, Cleopatra, Regina Egiptului, era o mare fană a acestora.

Microflora rezultată din fermentarea naturală este unul dintre beneficiile murăturilor, dar și condimentele pe care le folosim sunt importante. Acestea își aduc propriul aport de vitamine.

Castraveți în oțet – Trucuri de la gospodine

Pentru a avea castraveți cât mai crocanți și delicioși, aveți grijă să-i alegeți doar pe cei proaspeți, tineri, cu țepi vizibili. Dacă aveți grădină, îi puteți culege chiar în ziua în care puneți murăturile.

Castraveții se spală în mai multe ape și se lasă la uscat. Nu uitați că dezinfectarea corectă a borcanelor este o parte foarte importantă a calității murăturilor.

În prima săptămână după ce ați pus castraveții murați, îi puteți întoarce cu susul în jos, în fiecare zi, pentru a asigura distribuirea uniformă a condimentelor în borcan.

Rețetă castraveți în oțet

Ingrediente necesare:

  • 3 kilograme castraveți micuți
  • un litru oțet de 9 grade
  • 3 litri apă
  • 4 linguri sare de murături
  • 8 linguri de zahăr sau miere
  • 3 lingurițe boabe de muștar
  • 2 lingurițe boabe de piper
  • un morcov
  • câteva cepe
  • mărar uscat
  • hrean
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 frunze de dafin
  • ardei iute (opțional)

Mod de preparare

Se spală și se curăță toate ingredientele și se mărunțesc în funcție de preferințe.

Pentru început, se pun boabele de muștar, boabele de piper și mărarul uscat la fundul borcanului. Apoi, castraveții se înghesuie cât mai bine în borcan, având grijă să intre cât mai mulți.

Între castraveți, adăugați și celelalte ingrediente, precum morcovul, foile de dafin, ceapa, hreanul, usturoiul și ardeiul iute.

Pentru a obține saramura, se pune apa la foc, alături sare, zahăr sau de miere până se omogenizează. După ce lichidul dă într-un clocot, se ia de pe foc și se adaugă și oțetul, amestecând bine.

Borcanele se pun într-o tavă de metal care să preia șocul termic, iar saramura se toarnă în borcane, acoperind bine conținutul borcanelor cu aceasta. Se înfiletează bine capacele și se lasă la răcit la temperatura camerei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Rețete