Salata de murături este gustarea sau garnitura perfectă pentru oamenii care adoră gustul dulce-acrișor. Aceasta este combinația perfectă dintre gustul dulce al morcovilor și ardeilor, și gustul acrișor al oțetului.

În plus, această rețetă este foarte ușor de realizat, fiind coserva perfectă pentru iarnă, atunci când consumăm mai multe produse proteice și nu avem acces la produse proaspete, de sezon.

Specialiștii ne recomandă mai degrabă să consumăm produse conservate natural, fără aditivi chimici, decât legume care nu sunt în sezon și conțin chimicale care le țin proaspete pentru o perioadă îndelungată de timp.

Prin murare, legumele nu își pierd nutrienții, din contră, procesul natural de fermentare aduce multe beneficii organismului uman.

Salată de murături la borcan – Ingrediente și pregătiri

Salata de murături pentru iarnă se pregătește foarte ușor. Singura operațiune care poate consuma mai mult timp este pregătirea legumelor. Acestea se spală în mai multe ape și se lasă la scurs. De asemenea, este important ca borcanele să fie bine curățate și dezinfectate pentru a vă asigura că salata de murături vă va ține toată iarna.

Nu uitați să alegeți legume cât mai proaspete și cât mai fragede, fără lovituri sau părți stricate.

Ingrediente necesare:

 • 2 kg gogonele verzi
 • 2 kg ardei capia roșii
 • un kg morcov
 • o legătură frunze țelină
 • un l oțet
 • un kg zahăr
 • 2 linguri sare grunjoasă

Ardeii capia se curăță de semințe și de cotor. Morcovii se spală, curățându-le, apoi, coaja. Ardeii se taie în rondele, morcovii, la fel, în rondele subțiri. Gogonele se taie în felii, iar țelina se toacă mărunt.

Salată de murături – mod de preparare

Partea cea mai bună la salata de murături este că nu necesită fierbere îndelungată și se face foarte rapid. Toate ingredientele se pun, după ce s-au tocat, într-un vas încăpător, amestecându-le bine.

Apoi, se pun oțetul, sarea și zahărul peste ele și se amestecă din nou, lăsându-le timp de o zi, să-și lase zeamă. După 24 de ore, legumele și-au lăsat deja multă zeamă, așa că pot fi mutate în borcane, cu tot cu lichid, înfiletând bine capacele.

Borcanele se pun într-un vas pe fundul căruia se așează un prosop sau cârpe de bucătărie. Vasul se umple cu apă, cât să acopere borcanele trei sferturi. Lăsăm borcanele până dă apa într-un fiert.

Lăsăm salata de murături să se răcească în voie și apoi le mutăm într-un loc răcoros.

Spor la gătit!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Rețete