Rețete

Rețetă cozonac de Paște fără frământare

Rețetă cozoc de Paște fără frământare
Rețetă cozoc de Paște fără frământare

Cozonacii reprezintă desertul de bază pentru sărbătorile românești, însă, de cele mai multe ori, gospodinele se feresc să-l prepare de teama unui eșec. Deși rețetele din trecut erau mult mai complicate, în prezent, există mult mai multe variante pentru a pregăti cozonaci pufoși și delicioși, fără a petrece ore în șir în bucătărie. Cu ajutorul rețetei de astăzi veți avea ocazia să puneți pe masa de Paște un cozonac minunat, realizat fără frământare.

Ingredinte necesare cozonc fără frământare

Pentru aluat, veți avea nevoie de:

  • 1 kilogram făină albă de calitate superioară
  • 500 ml de lapte
  • 100 grame de unt topit
  • 150 grame de zahăr
  • 50 grame de drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri la temperatura camerei
  • 5 linguri de ulei
  • esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • sare
  • un ou pentru uns

Pentru umplutura cu nucă, veți avea nevoie de:

  • 250 grame de nucă
  • 150 grame de zahăr
  • 50 grame de stafide
  • 5 albușuri de ou
  • 2 linguri de cacao
  • esență de rom

Pentru umplutura cu rahat, veți avea nevoie de:

  • 250 grame rahat tăiat bucățele
  • 200 g cremă de ciocolată

Mod de preparare

Unul dintre cei mai importanță pași pe care trebuie să-i urmați este cernerea făinii. Dacă vă permite timpul, este recomandat să o cerneți de două ori. De asemenea, cozonacii se prepară la loc călduț. Puneți sarea în făină și amestecați bine.

Laptele se încălzește cât să nu ardă la mână, apoi se adaugă zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie, amestecând foarte bine până zahărul se topește în întregime. Pentru a pregăti drojdia, folosiți 100 de ml din laptele călduț, alături de o lingură de făină și una de zahăr. Apoi, lăsați drojdia, denumită și maia, la loc călduț pentru a crește.

Se separă gălbenușurile de albușuri, având grijă ca acestea să fie la temperatura camerei. Apoi, acestea se amestecă cu făina și cu uleiul, adăugând maiaua crescută și laptele de care ne-am ocupat mai devreme. Urmează să adăugăm și untul topit și răcit. Toate ingredientele se amestecă foarte bine pentru o compoziție omogenizată. Aluatul se unge cu puțin ulei, se acoperă cu folie și se lasă la crescut, într-un loc călduț, până își dublează volumul.

Între timp ne vom ocupa de umplutură. Albușurile se bat spumă tare, adăugând zahăr din când în când. Atunci când acestea sunt bătute bine și nu mai alunecă de pe spatulă, se amestecă și cu nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.

Asamblarea cozonacului

După ce aluatul a crescut, îl puteți împărți fie în 4 bucăți egale, fie în 6 bucăți egale, în funcție de împletitura pe care o doriți. În cazul în care alegeți împletitura simplă, formată din câte 2 bucăți de aluat pentru un cozonac, întindeți bine fiecare bucată.

Ajutați-vă de puțin ulei, atât pe mâini, cât și pe blatul de lucru. Umplura se așează uniform, pe fiecare bucată de aluat în parte, iar apoi se rulează. Cele două bucăți de aluat se împletesc, se pun în tava de copt și se mai lasă la crescut încă jumătate de oră, la loc călduț.

În cazul în care doriți, puteți umple celălalt cozonac cu rahat și cremă de ciocolată, urmând aceeași procedură de mai sus. După ce au mai crescut și în tavă, cozonacii se ung cu ou bătut, urmând să presărați zahăr și mac pentru decor. Se pun în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 30-35 de minute, având grijă să nu deschideți ușa cuptorului primele 20 de minute.

Spor la gătit!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete