Trucuri și sfaturi

Calendar agricol luna mai. Ce se seamănă

Calendar agricol luna mai. Ce se seamănă
Calendar agricol luna mai. Ce se seamănă

Luna mai este denumită popular Florar sau Frunzar, motiv pentru care este o perioadă dedicată, în special, plantării florilor. În această lună vremea călduroasă permite, în sfârșit, gospodarilor să petreacă mai multă vreme în grădină sau livadă, fiind puntea către sezonul agricol.

Ce se seamănă în mai

În prima parte a lunii mai se pot planta tomatele și vinetele, sub formă de răsad, având nevoie de lucrările de îngrijire specifice pentru o recoltă bogată, asemenea udării, dirijării și copilirii.

De asemenea, acesta este momentul perfect pentru plantarea răsadurilor de ardei și pentru semănarea fasolei și a porumbului dulce. Tot în luna mai se mai pot planta varza creață, guliile, castraveții, andivele, mărarul sau fasolea verde, ridichi, ceapă, lăptuci, ţelină, praz, dovlecei, coriandru, rozmarin și busuioc.

În a doua parte a lunii mai, în cazul în care condițiile meteorologice permit, însemnând o temperatură caldă, se pot planta conopida și broccoli. Pentru aceste recolte este necesar să udați terenul, în cazul în care nu a plouat.

O operațiune importantă de îngrijire a lunii mai este prășitul, asemenea udării, dacă nu plouă, dimineața sau seara pentru a nu supune plantele unui șoc termic. Se recomandă verificarea constantă a răsadurilor plantate, mai ales pentru a semnala apariția dăunătorilor. În cazul apariției puricilor, fluturilor sau muștelor, se recomandă folosirea insecticidului.

Pământul trebuie săpat cu scopul de a înlătura buruienile. De asemenea, în această perioadă se efectuează și lucrările de îngrijire a gazonului, având grijă ca acesta să fie udat constant pentru a nu se usca, folosind și îngrășământul necesar.

Plantarea florilor în luna mai

Luna mai este perfectă pentru plantarea florilor care colorează întreaga grădină în sezonul cald. În această perioadă, se pot planta: cârciumăresele, gălbenelele, bujorii, trandafirii, macii, gladiolele, panseluţele, petuniile, sporul-casei ori crinii.

Plantarea crinilor

Crinii sunt flori care preferă un spațiu însorit, însă nu în bătaia directă a soarelui. Solul trebuie să fie bine afânat și fertilizat. Specialiștii recomandă ca bulbii de crini să fie plantați la o distanță de 40 de centimetri și la o adâncime de 20 de centimetri, având grijă ca între aceștia să plantați alte plante mai mici care să le asigure umezeala și umbra. Crinii trebuie udați în profunzime și fertilizați.

Plantarea gladiolelor

Gladiolele au nevoie de un sol bine drenat, fertil și ușor, fiind foarte important să nu permiteți stagnarea apei pentru a nu lăsa bulbii să putrezească. Bulbii se plantează la o adâncime de 10 centimetri, la o distanță de 30 de centimetri și într-un loc însorit.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *