Rețete

Rețetă ciorbă de miel pentru sărbătorile Pascale

Rețetă ciorbă de miel pentru sărbătorile Pascale
Rețetă ciorbă de miel pentru sărbătorile Pascale

Ciorba de miel este un preparat tradițional pentru masa de Paște, reprezentând o trecere mai sănătoasă de la perioada de post, la consumul de produse proteice mai grase. Carnea de miel este folosită în aproape toate mâncărurile deliciose gătite în apropierea Paștelui, iar ciorba de miel nu poate lipsi de pe masă.

Deși, în funcție de zonele georgrafice, ciorba de miel se prepară diferit, fie cu măcriș, fie cu tarhon, acrită cu lămâie, după rețetele vechi, gospodinele gătesc, de cele mai multe ori, ciorba tradițională muntenească, acrită cu borș.

Ingrediente necesare ciorbă de miel

Aceste cantități sunt necesare pentru o ciorbă mică. La nevoie, dublați cantitățile.

  • un kilogram de carne de miel cu os, de obicei se folosesc și bucăți de gât, spată, cap
  • o ceapă mare
  • 2 bucăți de ceapă verde
  • 2 morcovi
  • pătrunjel rădăcină
  • o bucată de țelină
  • un ardei gras
  • bulion sau două roșii opărite și curățate de coajă
  • 250ml borș
  • 2 gălbenușuri proaspete
  • 300g smântănă proaspătă
  • leuștean proaspăt
  • sare și piper

Mod de preparare

Pentru început ne vom ocupa de carnea de miel pe care o vom spăla foarte bine, îndepărtând pielițele și grăsimea în exces. Apoi, carnea se pune la fiert, acoperind-o cu apă, într-o oală încăpătoare. În apă se mai adaugă și o lingură de sare, urmând să spumăm apa până când carnea nu mai produce spumă.

Până când fierbe carnea, ne ocupăm de legume, pe care le spălăm, curățăm și tocăm mărunt. Atunci când zeama rămâne curată, se adaugă legumele, adică morcovii, ardeiul gras, rădăcina de pătrunjel, ceapa și ceapa verde. Toate ingredientele se lasă la fiert împreună, până când carnea de miel este fiartă foarte bine și se scoate din oală în cazul în care doriți s-o dezosați.

Se adaugă și roșiile tocate bucățele sau bulionul, iar borșul se fierbe într-un alt recipient până dă într-un clocot, apoi se adaugă în oala mare. După un alt clocot, se poate opri focul. Ultimul pas este pregătirea smântânii, pe care o amestecăm bine cu cele două gălbenușuri și un polonic de zeamă, pentru a o obișnui cu ciorba de miel fierbinte.

După omogenizare, se adaugă și amestecul din smântână și gălbenușuri în ciorbă, alături de leușteanul tocat mărunt și sare și piper după gust. Rețeta de Paște de ciorbă de miel este gata.

Spor la găti!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete