Rețete

Rețeta bunicii – Castraveți murați slovăcești fără conservant

Castraveti murati fara conservat
Castraveti murati fara conservat, reteta slovacilor din Romania

Vremea murăturilor este în toi, am ales astăzi să scot de la sertar rețeta bunicii mele Anka de castraveți murați. În România, în special în județul Arad și Bihor există o comunitate de destul de mare de slovaci. Și eu sunt pe jumătate slovac, după tată și am fost crescut în două mari zone culinare, cea românească și cea slovăcească.

Ca o introducere, până să vă prezint rețeta de castraveți murați, fară conservat, vă spun că slovacii sunt adepții mâncărilor dulci. Adauga zahar în aprope orice fel de mânacare sau fac tot feluri de sosuri din fructe sau compoturi pentru a însoți mâncarea :).

Castraveți murați slovăcești fară conservant, rețeta slovacilor

Castraveti murati fara conservant
Castraveti murati fara conservant reteta bunicii

Rețeta de castraveți murați, fara conservant sau aditivi este una foarte simplă și seamănă foarte mult cu cea clasică a delicioasei murături.

Încă de când eram mic îmi plăcea să studez cum face bunica diverse praparate, fie ca era vorba de mâncare, fie ca era vorba de perioada în care se puneau în camară diverse bunătăți pentru iarnă, inclusiv castraveți. Adașdar, nu vă mai țin în suspans, iată rețeta.

Reteță de castraveți murați fară conservant, reteta bunicii și a slovacilor

Înainte să trecem la ce avem nevoie pentru rețetă, țin să precizez că bunica selecta fiecare castravete cu mare grijă, îl curața bine de frunze și-i spala frenetic sub jeturi de apă de la fântană, că aia considera ea că este cea mai sănătoasă apă din ograda noastră, dar sigur că se pot curăța foarte bine si sub jet de apă de la robinet.

Ingrediente castraveți murați fară conservant

Ingrediente Castraveți Murați Fară Conservant
Ingrediente Castraveți Murați Fară Conservant

Pentru o cantitate de aproximativ 7-8 borcane de castraveți murați fară conservat aveți nevoie de:

  • 3-4 kg de castraveți de mărime
  • sare (3 linguri bune sau după gust)
  • O cană de oțet
  • Apă 3 litri
  • 3-4 rădăcini de hrean
  • 1 ligură de zahar pentru fiecare borcan pentru un gust dulce acrișor
  • boabe de muștar
  • 1 aspirina pentru fiecare borcan de castraveți
  • Mărar optional
  • 3-4 morcovi sănătoși
  • 7-8 borcane cu capac la cantitatea de castraveți de mai sus

Mod de preparare

Mod de preparare castraveti Murati

Castraveții se spală foarte bine în jeturi de apa rece, se îndepartează frunzele, pâmântul dar nu se taie capetele. După ce aceștia sunt curați pe fundul borcanului se taie rondele morcovi și se pun la fundul borcanului ca bază.

Apoi se asează castraveții în borcan, iar în fiecare tăiati bucați subțiri de hrean și optional o tulpină de mărar care să fie pintre castraveți.

Aceștia se asează cu grijă asigurându-vă că nu au loc să se ridice spre suprafață.

Tot printre ei se adaugă și boabele de muștar sau dacă vreți să fie mai simplu le puteți adauga la fundul borcanului peste morocovi.

Morcovi in borcanul de castraveti murati

Pe foc se pun ce 3 litri de apă împreună cu sarea și oțetul. Dacă doriți să aibă un gust ușor picant puteți adauga o lingură de piper boabe în compoziție.

La primul clocot se oprește focul și după ce ați amestecat bine se toarnă compoziția peste borcanele cu castraveți.

Imediat după ce ați turnat, pete fiecare borcan deasupra se pune o aspirina deasupra și se sigilează cu capacul. Aburul din fiertura compoziției se va asigura ca borcanul să fie bine sigilat. Capacul să fie bine strans.

Într-o oală ceva mai mare puneți puință apă cât să acopere 25% din borcan și asezați borcanele ca în poza de mai sus. Borcanele cu castraveții murați se lasă la opărit pană când culoarea castraveților se schimbă ușor. Opriți focul și lasați castraveții să se răcească.

Imediat după ce s-au răcit se pun în cămară și dupa 2-3 săptămâni sunt numai buni de consumat.

Temperatura din camăra ar trebui sa fie de maxim 15 grade. Nu se recomandă să îi puneți în frigider, ci într-un loc ferit de lumină, căldură și răcăros.

Aceasta este rețeta bunicii mele Anka Vrauko, cu drag dezvăluită pentru voi. Poftă bună!

Adrian Ioan
Adrian Ioan are o experienta de peste 10 ani in presa online, lucrand in prezent ca editor la publicatia huff.ro. A realizat stiri in regim breaking news, materiale exclusive si interviuri, fiind colaborator Agromedia de la infiintarea proiectului.

You may also like

1 Comment

  1. MULTUMESC FRUMOS!

Comments are closed.

More in Rețete