Trucuri și sfaturi

Plantarea bulbilor de lalele toamna. Cum și când se plantează, sfaturi de îngrijire și secrete pentru producții sigure

Plantarea bulbilor de lalele toamna. Cum și când se plantează, sfaturi de îngrijire și secrete pentru producții sigure
plantare lalele

Laleaua este o floare care face parte din familia Liliaceae, cu peste o sută de specii. Denumirea științifică a lalelei este Tulipa, un cuvând de origine persană.

Cum și când se plantează bulbii de lalele

Bulbii de lalele se plantează toamna târziu. Specialiștii recomandă ca bulbii să nu fie vătămați sau stricați, ci aleși cu grijă. Bulbii tratați termic sunt cei recomandați, fără zgârieturi, zone moi sau tăieturi.

În perioada toamnei, aceștia pot fi plantați începând cu data de 1 noiembrie, atât în sere, cât și în grădini. Totuși, lalelele din solar pot fi plantate până la mijlocul lunii decembrie, urmând a fi recoltate în primele trei luni ale anului următor.

Pentru a le feri de îngheț, lalelele din grădină trebuie plantate la o adâncime de 5,6 centimetri. Aceastea vor înflori mai greu ca cele din solar, începând cu luna aprilie.

Cel mai optim sol pentru lalele este cel nisipo-argilos, dar aceste flori nu sunt foarte pretențioase privind acest aspect. Dacă pământul este bine lucrat și bogat în humus, vor exista rezultate mult mai bune. Zona plantată cu lalele trebuie să fie bine luminată, plată, fără goluri în care s-ar putea strânge apa.

Specialiștii nu recomandă fertilizarea solului cu bălegar proaspăt înainte de plantare. Această acțiune ar putea duce la putrezirea sistemului radicular. De-abia după plantare se adaugă un strat de turbă umedă, pentru a proteja bulbii de temperaturile scăzute.

Sfaturi și secrete pentru producții sigure de lalele

Bulbii trebuie să fie nevătămați, fără vânătăi sau alte imperfecțiuni și plantați într-un spațiu cu multă lumină. Solul trebuie să fie bine afânat, fără a permite formarea unui exces de apă.

Excesul de apă nu mai permite rădăcinilor accesul la oxigen, ceea ce le face să putrezească. În ceea ce privește nivelul PH-ului, acesta trebuie să se încadreze în valorile 6,5-7 chiar 7,5. Aceste flori nu trebuie udate în exces, făcând excepție perioadele secetoase.

Este foarte important ca apa să nu ajungă pe floare, ci la rădăcina acesteia, pentru că pot apărea pete sau fungi. În plus, după ploaie afânarea trebuie să fie sistematică, pentru a evita formarea crustei. Astfel, evităm mucegăirea sau maladia bulbilor.

Pentru a face florile mai frumoase, se pot pune mici bucăți de pește proaspăt pe fundul gropii de plantare. Acesta va elibera potasiu, hrănind bulbii. Bulbii de lalele nu trebuie scoși și replantați an de an. Dacă situația obligă acest lucru, atunci bulbii trebuie scoși cu mare grijă, fără a fi vătămați.

Apoi, se pun la uscat la soare, la o temperatură de maxim 25 de grade, urmând a fi mutați în locuri răcoroase și întunecoase.

Lalelele diferă prin variațiunile de culori și forme, fiind flori care pot fi plantate atât în sere și grădini, cât și în ghivece.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. Foarte util,multumesc!

    Comments are closed.