Rase de vaci faimoase în lume. Care sunt cele mai populare joiene

15.08.2020
Rase de vaci faimoase în lume. Care sunt cele mai populare joiene

Oglindă, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă văcuță din țară? Dar din lume? Văcuțele sunt simpatice și admirate pentru privirea caldă și boticul adorabil. Nu degeaba o mulțime de branduri de lapte și ciocolată le folosesc imaginea pentru a face marketing.

Cu toate acestea, chiar și printre joiene există o competiție. Care sunt cele mai cunoscute rase de vaci? Ce rase de vaci sunt faimoase în întreaga lume? Vom afla împreună în continuare!

Care sunt cele mai populare rase de vaci?

Vom enumera în continuare câteva rase de joiene care sunt populare în lume dintr-un motiv sau altul. Fiecare are farmecul ei, fie prin aspect, fie prin anumite particularități. Iată rasele de vaci faimoase în lume!

Rasa Hereford

Văcuța Hereford este cu adevărat specială, fiind de dimensiuni foarte mari. Aspectul ei este masiv, cu membre scurte și puternice, care susțin și o greutate de 900-1350 kg (în cazul taurilor din această rasă. Chiar și un vițel Hereford cântărește 650-850 kg. Este o rasă faimoaasă pentru carnea sa, care are un aspect marmorat. Nu este o rasă de vaci de lapte, ci doar de care. Trăiește mult, până la 18 ani de zile.

Rasa bălțată cu negru

Spre deosebire de Hereford, rasa de vaci alb cu negru este cunoscută atât pentru carne, cât și pentru producția mare de lapte. Această vacuță care este extrem de ușor de recunoscut datorită petelor negre oferă până la 5500-6000 kg de lapte anual. Este o rasă cu animale ce au un trunchi lung, cu torace adânc și spatele mare. Această rasă este folostă și la încrucișări pentru sporirea productivității altor rase.

Rasa bălțată cu negru
Rasa bălțată cu negru

Rasa de vaci Holstein

Destul de similară cu bălțata cu negru, această rasă este cea mai cunoscută rasă de lapte. O văcuță matură de 600 de kg poate să dea 6500-7000 kg de lapte anual. Laptele acesteia are o concentrație de 3,7% grăsime, spre deosebire de bălțată, care dă lapte de 3,5% grăsime. Curios este că atunci când vacile Holstein sunt încrucișate cu exemplare din rasa bălțată cu negru, dau cu 200 de litri mai mult lapte. Această rasă este apreciată în special în Germania, America de Nord și Canada.

Rasa de vaci Holstein
Rasa de vaci Holstein

Rasa Jersey

Această văcuță din Anglia este cea mai veche rasă de vaci. Este o rasă pură, pe care britanicii nici măcar nu o exportau acum câteva sute de ani. Acum se găsește în multe țări și este foarte ușor adaptabilă la condițiile climatice. Este o rasă care are nevoie de îngrijire atentă, pentru a fi docilă. Nu este o rasă productivă în ceea ce privește cantitățile de lapte, însă are un mare avantaj. Laptele rasei Jersey este extrem de gras, cu un procent de 5-6% grăsime. În anumite cazuri ajunge chiar și la 7% grăsime, cu un mare procent de proteine și de calciu.

Rasa de vaci Jersey
Rasa de vaci Jersey

Rasa Yaroslavl

Această rasă de vaci are un aspect deosebit. Taurii și boii din această rasă se remarcă prin corpul negru, capul alb și ochii încercuiți și negri. Seamănă cu un urs panda, nu-i așa? Nu este o rasă foarte musculoasă, însă este apreciată și pentru calitatea cărnii și pentru producția de lapte. Este o vacă care crește repede și poate fi rapid sacrificată, dar și cae are o producție de lapte de 5 tone de lapte pe an.

Rasa Yaroslavl
Rasa Yaroslavl

Rasa Simmental

Această rasă din Elveția s-a adaptat ușor climei din multe țări din lume. Este faimoasă pe mapamond datorită producției de lapte (ajunge la 5000 kg pe an), dar și pentru producția de carne, fiind o vacă masivă, cu până la 9000 de kg. Crescătorii de vaci o preferă pentru că nu este pretențioasă la mâncare sau la întreținere.

Rasa Simmental
Rasa Simmental

Rasa de vaci roșie de stepă

Această văcuță provine din Ucraina și s-a adaptat în toate țările în care a fost exportată. Are o culoare roșcată și uneori poate avea pete albe. Dă peste 5000 kg de lapte pe an.

Rasa de vaci roșie de stepă
Rasa de vaci roșie de stepă

Acestea sunt unele dintre văcuțele faimoase în lume. Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să accesezi și materialul despre Cei mai frumoși cai. Unul dintre ei este chiar din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *