Trucuri și sfaturi

Rase de cai renumite pentru frumusețea lor. Care sunt rasele de cai românești faimoase în lumea întreagă

rase-de-cai-frumoase
rase-de-cai-frumoase

Caii sunt animale splendide, apreciate nu doar pentru forța de muncă, ci și pentru frumusețea lor. Există concursuri în care se premiază aspectul cabalinelor, iar numele rase sunt cu adevărat speciale. În acest articol îți prezentăm câteva rase de cai faimoase pentru aspectul lor deosebit. Unele rase de cai sunt chiar românești și au devenit cunoscute pe plan mondial.

Care sunt cele mai frumoase rase de cai din lume

Vă prezentăm în continuare unele dintre rasele de cai apreciate pentru frumusețea lor. În câteva rânduri vei afla ceva despre specificul ficăruia.

Calul Arabic

Este una dintre cele mai cunoscute și mai vechi rase de cai din lume. Calul arabic are o constituție robustă, cu un cap mic, cu trăsături fine și urechi delicate. Are membre musculoase, un trunchi puternic, cu umeri lați și gât lung. De obicei, are o culoare castanie, cu pielea neagră.

Calul arab este una dintre cele mai inteligente rase de cai. Se maturizează mai greu decât alte rase, având nevoia să fie protejat până la vârste de 5 ani. Apoi învață repede, iar, după ce îi este câștigată încrederea, este docil și loial. Se poate dovedi a fi și temperamental, răzvrătindu-se atunci când se simte ameninațat.

Calul arab este renumit pentru frumusețe și inteligență

Calul arab este renumit pentru frumusețe și inteligență

Calul Akhal-Teke

Este considerat chiar mai frumos decât calul pur-sânge arab, datorită culorii speciale pe care o are părul său. Calul Akhal-Teke are o culoare specifică, numită cremello. Toate exemplarele au culori în variații ale acestei nuanțe. Și conformația sa este unică, făcândul extrem de elegant și maiestuios, având o grație de nedescris atunci când merge sau aleargă. Calul Akhal-Teke are spatele înalt, cu umeri și piept înalți, o musculatură puternică, dar fină. De asemenea, un alt aspect propriu acestei rase de cai este coamă foarte scurtă, aproape inexistentă.

Akhal-Teke este un cal de curse sau de obstacole. Sunt în lume aproximativ 3.500 cai Akhal Teke de rasă pură, cei mai mulți dintre ei aflându-se în Turkmenistan şi în Federaţia Rusă.

Akhal-Teke, una dintre cele mai elegante rase de cai

Akhal-Teke, una dintre cele mai elegante rase de cai

Calul alb-argintiu și calul de șampanie auriu

Două rase în culori cu totul speciale. Calul alb-argintiu are părul alb, iar pielea este neagră, ceea ce îi conferă un aspect argintiu unic. Calul de șampanie auriu este similar cu Akhal-Teke, fără a avea legătură cu această rasă. Este de o culoare beige unică. Caii aceștia au o conformație solidă și musculoasă.

Calul Knabstrupper – un cal pestrițat

Seamănă cu un câine dalmațian și poate avea pete negre sau maro peste părul alb. Este o rasă din Danemarca, de aici și numele germanic. Caii au o constituție puternică și viguroasă, care îi ajută să facă salturi înalte. Din acest motiv, mulți ani au fost folosiți în circuri.

Knabstrupper - o rasă de cal cu pete

Knabstrupper – o rasă de cal cu pete

Calul Pinto are un păr de invidiat

Calul Pinto are ca semn distinctiv părul cu aspect de pete de leopard. În aceste rasă se regăsesc mai multe tipuri de cai, fiecare având un aspect unic. Unele exemplare au aceste pete într-un stil marmorat, iar coama lor este extrem de bogată și de lungă, având păr lung și la extremitatea membrelor.

Aspectul acesti rase este unul solid și musculos, fiind cai care lasă o impresie de animal robust și puternic.

Calul Pinto are o coamă bogată

Calul Pinto are o coamă bogată

Calul frizon, desprins din povești

Această rasă este una dintre cele mai vechi rase de cai. Este un cal maiestuios, cu o culoare neagră precum cărbunele. Are o coamă lungă și superbă. Are un corp musculos și este un cal ce poate fi dresat destul de ușor, fiind preferat pentru concursuri și expoziții.

Calul frizon are o coamă neagră ca abanosul

Calul frizon are o coamă neagră ca abanosul

Rase de cai speciale din România

Și în țara noastră există rase de cai cu totul speciale, unele fiind faimoase în întreaga lume. Există, însă, o singură rasă 100% românească. Aceasta este rasa Huțulă, singura rasă de cai 100% autohtonă, din zona Bucovinei.

Huțul este un cal de talie mică, însă foarte rezistent. Este un cal ușor de întreținut, care muncește din greu. Este un cal robust și rezistent la boli și la efort chiar și la temperaturi scăzute.

Calul Huțul - singurul cal de rasă autentic românească

Calul Huțul – singurul cal de rasă autentic românească

Calul Semigreu Românesc este folosit la cărat

Calul Semigreu Românesc este un cal cu o structură robustă, musculoasă. Este un cal foarte puternic, bun în muncile agricole și în transporturi, pentru că el poate căra de 3-4 ori greutatea sa. Are și un păr special, având nuanțe pestrițe.

Calul Semigreu Românesc are pestriț

Calul Semigreu Românesc are părul pestriț

Calul Lipițan Românesc este bun pentru dresaj

Această rasă este folosită pentru dresaj, concursuri și spectacole. Este un cal foarte grațios și agil. A fost favoritul aristrocației pentru aspectul său grațios și delicat. E un cal înalt, subțire și atletic.

Calul Lipițan Românesc participă la evenimente

Calul Lipițan Românesc participă la evenimente

Calul de Sport Românesc, creat pentru competiții

Aceeastă rasă a fost de la bun început menită competițiilor ecvestre. Este un cal subțire și atletic ce se pretează și pentru dresaj și sărituri peste obstacole, dar și pentru călărie. Este un cal bun pentru a fi folosit în poliția călare.

Calul de Sport Românesc

Calul de Sport Românesc

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.