Descoperă

Rase de iepuri mari. Care sunt iepurii de carne

Rase de iepuri mari. Care sunt iepurii de carne
Rase de iepuri mari. Care sunt iepurii de carne

Rasele de iepuri se împart în mai multe categorii. Acestea se disting în funcție de dimensiuni, de tipul de păr al animalului, dar și în funcție de scopul pentru care au fost crescuți iepurii: pentru carne, pentru concursuri, pentru a fi animale de companie. 

Rase de iepuri mari se găsesc în mai multe forme, dar, evident, ceea ce au în comun este dimensiunea lor ieșită din comun. Se consideră că un iepure ajunge la maxim o lungime de 50 de centimetri. Există, însă, acești iepuri giganți, care depășesc cu mult dimensiunile standard.

El a fost cel mai mare iepure din lume

Cel mai mare iepure din lume a crescut în Marea Britanie și îl chema Darius. A avut o lungime de 1,32 de metri și o greutate de 22 de kilograme. Femeia care l-a crescut a cheltuit 4.000 de dolari pe an, pentru întreținerea lui. Acest iepure mânca în fiecare zi un kilogram de mere și 2 kilograme de morcovi și varză. 

Tot în marea britanie a crescut și Ralph, cel mai gras iepure din lume, cântărind peste 25 de kilograme. 

Rasa de iepuri Gigantul Alb

Această rasă de iepuri provine din Germania și din Belgia,  fiind crescută și în Rusia. Se remarcă prin dimensiunile mari, dar și prin blana complet albă.

Un iepure Gigantul Alb ajunge să aibă 5-7 kilograme, la lungime de până la 60 de centimetri. Acești iepuri sunt crescuți atât pentru carne, care are un conținut scăzut în grăsimi, sau pentru blană.  Productivitatea e destul de scăzută la această rasă.

Flanc de iepure sau gigant belgian

Acest iepure provine din Belgia, după cum îi spune și numele. Are o constituție atletică, iar în medie un exemplar cântărește 6 kilograme. Totuși, în această rasă au apărut iepuri care au cântărit între 10 și 12 kilograme, fiind cu adevărat uriași. Sunt folosiți mai rar pentru carne și blană, fiind crescuți cel mai adesea ca animale de companie.

Rasă „Flandra”

Tot din Belgia provine și această rasă de iepuri, din provincia Flandra, de unde îi vine și numele. Cântărește între 4 și 8 kg, la aproximativ 65-70 cm lungime. Este un iepure cu trup alungit, picioare puternice și groase, cu un cap mare și urechi lungi. Creșterea iepurilor atât de mari aduce atât profit, cât și carne excelentă, piei de înaltă calitate. Nu au nevoie de îngrijiri speciale.  

Iepurele rasa Riesen

Riesenii sunt giganți din Europa, devenind cunoscuți în întreaga Europă, când au apărut, la sfârșitul secolului XIX. Sunt cu adevărat uriași, ajungând și la peste  12 kg. Nu e valorificată doar carnea, ci și blana, care este scurtă și groasă. Aceste animale au un corp masiv, urechi și labe mari. Nu sunt iepuri rapizi, dar sunt foarte inteligenți.

Iepurele gigant gri

Această rasă a  apărut în URSS după război și a fost o nouă rasă de iepuri de reproducere. Inițial s-a dorit doar obținerea unor iepuri care să se înmulțească rapid și să nu fie greu de întreținut, iar, în timp, au obținut o rasă nepretențioasă de iepuri uriași. Această rasă nu e crescută pentru blană, care nu e deloc spectaculoasă, dar e apreciat pentru carnea sa, un exemplar cântărind între 4 și 7 kg.

Rasa de iepuri California

A fost obținută  pe baza unei încrucișări complexe a chinchilelor, iepurilor albi din Noua Zeelandă și a rasei ermine rusești. A rezultat o rasă de iepuri mari, care cântăresc 4-5 kilograme, cu o blandă strălucitore, albă, cu pete. Punctează excelent la greutate, fertilitate și grăsime. 

Iepurele Neozeelandez Alb

Provine din  Noua Zeelandă și e o rasă mai veche de o sută de ani. Este un iepure albinos, cu blana de alb pur, cu o musculatură perfectă, un spate subțire și se remarcă prin ochii roșii. Este unul dintre cei mai mici iepuri gigant, cântărind maxim 4,5 kilograme. 

Rasă „Chinchilla sovietică”

O rasă obținută prin selecția hibrizilor din rasa gigant alb. Culoarea blănii nu este uniformă, pe corpul animalului regăsindu-se atât gri deschis cât și gri închis.  Valoarea acestei blănuri este ridicată, mai ales datorită pieilor mari și groase.  E crescut și pentru carne. Productivitatea acestei rase este foarte mare. Greutatea medie a unui animal  este de 4,5 – 7 kg, iar lungimea corpului este de 62-70 cm. Structura este suficient de puternică, capul mic, urechi mici.

Rasă „Chinchilla Giant”

Au rezultat din combinarea dintre  Chinchilla cu Flandra, rezultând o rasă cu o greutate între  5,5 și 7 kg. Exemplarere au corpul lung și rotunjit, cu picioare puternice, cap mare și urechi lungi, ridicate. Blana acestor animale e foarte apreciată, având păr dens, iar lungimea firelor de păr este medie.

Rase de iepuri mari, afacere bănoasă

Victor Giura se unul dintre românii care se mândresc cu iepurii din rasa Marele alb. 

„Am început să cresc iepuri comuni încă de la vârsta de 18 ani, iar după Revoluţie am îndrăgit aceşti iepuri uriaşi. Pentru că la noi există încă un mare deficit de iepuri de rasă, am adus câteva exemplare din Germania, Slovacia şi Ungaria, pe care le-am încrucişat cu cele autohtone. Rasa marele alb sau Uriaşul alb creşte foarte repede. La opt luni au deja 5-6 kg şi ajung, de obicei, la greutăţi cuprinse între 8 şi 11 kg. Greutatea depinde şi de vârstă, aceşti iepuri trăind cam 6-7 ani, vârsta ideală pentru reproducere fiind de până la 3-4 ani”, a declarat crescătorul Victor Giura, pentru agrointel.ro.

Un pui de două luni din această rasă de carne poate fi cumpărat cu 100-150 lei, iar dacă este tatuat, cu 200 lei.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă