Prognoza ANM: schimbări majore ale vremii, începând cu săptămâna următoare. Când își intră toamna în drepturi

14.09.2021
Prognoza ANM: schimbări majore ale vremii, începând cu săptămâna următoare. Când își intră toamna în drepturi

Meteorologii ANM avertizează că, începând cu săptămâna viitoare, vremea se va schimba radical în România. Deși, în prima parte a lunii septembrie, temperaturile au fost plăcute, ploile și vremea rece își vor face apariția.

Un val de aer polar pune stăpânire pe țara noastră

Pentru început, ploile vor fi prezente în vestul și nordul țării, iar apoi vor cuprinde toate regiunile.

Meteorologii transmit că vom avea parte de temperaturi foarte scăzute, mai ales la munte și în nord-estul țării. Și în celelalte zone ale țării vom resimți răcirea vremii.

Potrivit ANM, temperaturile maxime vor fi între 21 și 31 de grade, iar temperaturile minime vor fi de 7 grade Celsius în Transilvania și 18 grade Celsius la malul mării.

Condiții de ceață vor fi pe văi și depresiuni.

Începând cu data de 17 septembrie, vremea devine instabilă în regiunile intracarpatice şi în zonele de munte. Vor apărea înnorări temporare și precipitații cu tunete și fulgere. Cantități de apă însemnate se vor semnala pe arii restrânse și izolat va apărea și grindina.

Cod galben de ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) emis astăzi, 14 septembrie, o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată care vizează zonele montane din Moldova, nordul Munteniei și estul Transilvaniei. Avertizarea este valabilă marți, între orele 12.00 și 22.00.

Potrivit meteorologilor, vor apărea ploi, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului în județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea și Buzău și în zonele montane din județele Harghita, Covasna, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Cluj și Bihor.

Până marți seară, „în cea mai mare parte a zonei montane, local în Moldova și pe arii restrânse în nordul Munteniei vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 20… 25 l/mp și izolat 30… 40 l/mp”, se arată în anunțul meteorologilor.

Ploi și temperaturi scăzute în septembrie

Meteorologul ANM, Alina Șerban, anunță că vremea se va schimba complet începând cu săptămâna viitoare, temperaturile fiind mult mai scăzute decât normalul perioadei.

”Să ne bucurăm de această săptămână în care vremea va fi caldă în aproape toată țara, cu temperaturi maxime, în marea lor majoritate, între 22-30 de grade. Ne așteptăm la valori de 31-31 de grade în zona Olteniei, poate și prin sudul Munteniei și în zona Banatului. Și nopțile, diminețile vor fi plăcute în această săptămână, temperaturile minime se vor situa între 8 și 18 grade, ușor mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

Și ploile își vor face apariția, mai ales după-amiaza. Foarte probabil să fie însoțite și de fenomene electrice și sub formă de averse, în conseciță, cantități de peste 10-15 litri pe metru pătrat, în mod deosebit în zonele montane, pe parcursul zilei de mâine”, anunță Alina Șerban, conform Antena3.ro.

Prognoza ANM: schimbări majore ale vremii, începând cu săptămâna următoare. Când își intră toamna în drepturi

Specialistul ANM a declarat că luna septembrie va fi ploioasă și că vom avea parte și de descărcări electrice, cu precipitații în cantități de peste 10-15 litri pe metru pătrat.

“Ploi vor fi și în centrul și estul teritoriului. Miercuri, foarte probabil să apară și în sud și sud-est, însă vorbim de ploi de scurtă durată și pe arii relativ restrânse. Spre finalul acestei săptămâni, un front atmosferic rece va traversa teritoriul țării noastre, va determina ploi mai însemnate cantitativ, asociate cu fenomene electrice, la început, în regiunile vestice, nord-vestice și, în deplasare, și în cele sudice și sud-estice.

În weekend, este posibil ca, în partea de sud și sud-est, să mai rămână vreme caldă, dar în celelalte regiuni se va răci, iar săptămâna care urmează va determina vreme rece, mai rece decât în mod normal pentru această perioadă”, a declarat meteorologul pentru sursa citată.

Vremea din capitală va fi frumoasă toată săptămâna

Conform meteorologului ANM, vremea din capitală se menține la temperaturi specifice lunii septembrie, până la finalul acestei săptămâni, cu temperaturi ce pot atinge 30 de grade Celsius.

“Și în Capitală vremea va fi caldă în toată săptămâna, cu temperaturi maxime de până la 29, poate chiar 31 de grade, iar minime undeva la 14-15 garde. Ploi, cel mai probabil, miercuri după-amiază și la finalul săptămânii”, a completat Alina Șerban pentru sursa citată.

Cele mai ridicate valori termice vor fi înregistrate în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi Dobrogea. În regiunile sud-vestice, cantitățile de apă vor fi deficitare.

Către finalul lunii, regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord-estice. De asemenea, finalul lunii septembrie va aduce temperaturi și cantități de precipitații specifice acestei perioade.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *